Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Στις 31 Ιανουαρίου ολοκληρώνετε η τριλογία της σούπερ Σελήνης μ ένα σούπερ «μπλε φεγγάρι»

  






















Μιλάμε για τριλογία της Σελήνης γιατί έχουμε στη σειρά τρεις υπέρ πανσελήνους στις 3 Δεκεμβρίου 2017, 1 Ιανουαρίου 2018 και 31 Ιανουαρίου 2018.




Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Σε μια σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο (όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο). Επίσης στη σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται 16% πιο φωτεινό σε σχέση με μια μέση πανσέληνο και 30% φωτεινότερο από ό,τι μια μικρο-πανσέληνος.

Οι υπερ-πανσέληνοι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους μήνες του χειμώνα φαίνονται μεγαλύτερες από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, επειδή αυτή την εποχή του χρόνου η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο. Λόγω αυτού του γεγονότος, η βαρύτητα του Ήλιου έλκει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Έτσι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή- αλλά συχνά είναι πιο δύσκολο να την απολαύσει κανείς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο, είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα. Στη θέση αυτή, το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και λαμπρότερο από ό,τι όταν σηκώνεται ψηλά στον ουρανό, επειδή όταν είναι χαμηλά, μπορεί κανείς να το συγκρίνει με στοιχεία του τοπίου (λόφους, κτίρια κ.α).

Τι ακριβώς θα συμβεί στις 31 Ιανουαρίου:


Πρώτα απ ‘όλα, στις 31 Ιανουαρίου θα έχουμε μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία θα είναι ορατή στο σύνολό της, σε όλη τη διαδρομή από τη δυτική Βόρεια Αμερική μέχρι τον Ειρηνικό και την ανατολική Ασία.
Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τον πλανήτη μας είναι κεκλιμένη, έτσι συνήθως «πέφτει» πάνω ή κάτω από τη σκιά της Γης.
Σύμφωνα με επιστήμονες της NASA, σχεδόν δύο φορές το χρόνο, μια πανσέληνος τείνει να είναι τέλεια ευθυγραμμισμένη με τη Γη και τον Ήλιο, με αποτέλεσμα η σκιά της Γης να εμποδίζει το φως του Ήλιου, το οποίο κανονικά θα αντανακλάται στη Σελήνη.
Αυτό σημαίνει ότι στις προαναφερθείσες περιοχές, την 31η Ιανουαρίου, η Σελήνη θα χάσει τη φωτεινότητα της και θα αποκτήσει μια μυστηριώδη λάμψη, πιο αδύναμη από την κανονική, που οφείλεται κυρίως στο σπάνιο ηλιακό φως που διασχίζει τη γήινη ατμόσφαιρα.
Αυτή η μυστηριώδης εμφάνιση, η οποία εκπέμπεται συχνά σε μια κοκκινωπή απόχρωση λόγω του τρόπου με τον οποίο η ατμόσφαιρα διπλασιάζει το φως, είναι ο λόγος για τον οποίο τα φεγγάρια που τελούν υπό έκλειψη, αναφέρονται μερικές φορές ως «φεγγάρια αίματος».
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι, επίσης, ενδιαφέρον ότι 
ή σούπερ-Σελήνη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι και η δεύτερη πανσέληνος του μήνα.
«Η έκλειψη σεληνιακού χώρου στις 31 Ιανουαρίου θα είναι ορατή όσο το φεγγάρι θα είναι κάτω από τον ορίζοντα. 

Όσοι ζουν στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η έκλειψη θα είναι μερική, θα πρέπει να σηκωθούν το πρωί για να το δουν.
 Αλλά είναι μια άλλη μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη Σελήνη», σημειώνει ο Noah Petro, επιστημονικός ερευνητής του Goddard Space Flight Center της NASA.
Μερικοί άνθρωποι τείνουν να αποκαλούν τη δεύτερη πανσέληνο μέσα σε ένα μήνα ως ένα «μπλε φεγγάρι», γεγονός που καθιστά αυτό το φαινόμενο ένα «σούπερ μπλε φεγγάρι». 
Έτσι, καθώς αυτά τα Blue Moons συμβαίνουν κάθε δυόμιση χρόνια, κατά μέσο όρο και, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, θα έχουμε ένα «σούπερ μπλε φεγγάρι κόκκινο σαν αίμα».
«Βλέπουμε όλες τις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα της Γης εκείνη τη στιγμή να αντανακλώνται από την επιφάνεια της Σελήνης», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Sarah Noble, επιστήμονας στην έδρα της NASA.
«Ό,τι κρατά τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη και τους κάνει να συνειδητοποιήσουν την επιστήμη, είναι σημαντικό, είναι καλό», πρόσθεσε.
Όλα αυτά μαζί, την συγκεκριμένη μέρα, δημιουργούν συνθήκες για την Σελήνη, τέτοιες, που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και 150 χρόνια. 
Αν λοιπόν, είστε λάτρεις τέτοιων φαινομένων ή/και έχετε τηλεσκόπια, ανεβείτε στην ταράτσα σας ή σε κάποιον λόφο και παρακολουθείστε αυτό το μοναδικό θέαμα.
 ‘Η απλά πάρτε τον σύντροφό σας και ρομαντζάρετε!


πηγεσ





/






ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

https://www.diadrastika.com
https://www.acast.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου