Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η Ιερή Παρακαταθήκη των Ναών της Δήλου Κρυμμένη για Χιλιετίες





H μυθολογία συνέδεσε την Δήλο με την γέννηση των θεών Απόλλωνος και Αρτέμιδος. Για τον λόγο αυτόν η Δήλος αποτελούσε ιερό τόπο κατά την αρχαιότητα.

Όπως αναφέρει ο σχετικός μύθος, η Δήλος ήταν αρχικά ένα μικρό πλεούμενο νησί που έπλεε άσκοπα στο πέλαγος. Όταν η Λητώ, κόρη του Τιτάνος Κόιου, έμεινε έγκυος από τον Δία, προκάλεσε την οργή της Ήρας, η οποία την κατεδίωκε και δεν μπορούσε να βρει καταφύγιο πουθενά.


Τότε ο Δίας παρεκάλεσε τον Ποσειδώνα να της προσφέρει καταφύγιο και ο Ποσειδώνας ακινητοποίησε το πλεούμενο νησί με αποτέλεσμα να σχηματισθεί η Δήλος. Στην Δήλο βρήκε καταφύγιο η Λητώ και γέννησε τους διδύμους θεούς Απόλλωνα και Αρτέμιδα.

Το Απολλώνιο Ιερό , εδραιωμένο ήδη από τους Ομηρικούς χρόνους, έφθασε στην μεγαλύτερη ακμή του στην διάρκεια των αρχαϊκών (7ος-6ος αι. π.Χ.) και κλασικών (5ος-4ος αι. π.Χ.) χρόνων.

Έλληνες απ’ όλο τον τότε ελληνικό κόσμο συγκεντρώνονταν στο νησί για να λατρέψουν τον θεό του φωτός Απόλλωνα και την δίδυμη αδελφή του Αρτέμιδα, θεά της Σελήνης. Το ναϊκό συγκρότημα του Απόλλωνος αποτελείται από τρείς ναούς.

Ο πρώτος ναός του Απόλλωνος των ιστορικών χρόνων, επιβλητικός παρά το μικρό ακόμη μέγεθός του, κτίσθηκε μεταξύ των ετών 530-510 π.Χ. Λίγο μετά το 478 π.Χ. άρχισε, προς νότον του πρώτου ναού, η ανέγερση του δευτέρου ναού του Απόλλωνος.

Ο ναός ολοκληρώθηκε μετά το 303 π.Χ. Στο διάστημα 425-417 π.Χ. η Αθήνα, στην αυλαία του μεγαλείου της και βαθύτατα επηρεασμένη από την γενική κρίση που επέφερε στην πόλη ο λοιμός (429 και 427/6 π.Χ.), ίδρυσε στην Δήλο τον τρίτο ναό του Απόλλωνος, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τον καταστροφέα-λυτρωτή θεό.

Ο νέος ναός, που υψώθηκε ανάμεσα στον παλαιό (πρώτο) ναό και στον δεύτερο ναό, κατασκευάσθηκε από λευκό πεντελικό μάρμαρο και πιθανότατα από τεχνίτες που είχαν εργαστεί στα μεγάλα οικοδομικά σύνολα της Αθήνας.

Μάλιστα, η δεξιοτεχνία της εκτελέσεως, η αντίληψη των μορφών καθώς και η πρωτότυπη και συνάμα άρτια συναρμογή των αρχιτεκτονικών στοιχείων παραπέμπουν στον γνωστό αρχιτέκτονα Καλλικράτη, συνάδελφο του Ικτίνου στον Παρθενώνα και αρχιτεχνίτη του ναού της Αθηνάς Νίκης.

– Η εικόνα 1 (πάνω) δείχνει τη Δήλο με τα τέσσερα άκρα της • το Νότιο, το Βόρειο, το Δυτικό και το Ανατολικό. Επισημαίνεται στον χάρτη ένα ακόμη σημαντικό σημείο της Δήλου, στο βόρειο τμήμα της, με πράσινο πάσαλο (βλ. «άκρο» με λευκό χρώμα).

– Ο δυτικός ναός του ναϊκού συγκροτήματος του Απόλλωνος, που κτίσθηκε το έτος 510 π.Χ., είναι προσανατολισμένος ακριβώς στο νότιο άκρο της Δήλου. Ο Ναός του Απόλλωνος δείχνει το νότιο άκρο του νησιού (εικόνα 2)
.





– Ο ανατολικός ναός του ναϊκού συγκροτήματος του Απόλλωνος, είναι προσανατολισμένος ακριβώς στο βόρειο άκρο της Δήλου. 
Ο Ναός του Απόλλωνος δείχνει το βόρειο άκρο του νησιού (εικόνα 3).



– Ο μεσαίος ναός του ναϊκού συγκροτήματος του Απόλλωνος, είναι προσανατολισμένος ακριβώς σε άκρο της Δήλου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο Ναός του Απόλλωνος δείχνει το άκρο αυτό στο βόρειο τμήμα της Δήλου (εικόνα 4).






Γιατί οι τρείς Ναοί του Απόλλωνος δείχνουν τα τρία αυτά άκρα της Δήλου;

Η Δήλος έχει το εξής μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό: Το νότιο άκρο της, παραμένει πάντοτε άκρο, ανεξάρτητα από την φορά και τις μοίρες περιστροφής του νησιού! ! ! Μόνον το νότιο άκρο της Δήλου παραμένει πάντοτε άκρο – όχι το βόρειο, ούτε το ανατολικό, ούτε το δυτικό. Ταυτόχρονα , ανάλογα με τις μοίρες και την φορά περιστροφής του νησιού, έτερο άκρο γίνεται, είτε το βόρειο, είτε το δεύτερο άκρο στα βόρεια του νησιού ! ! !

Όλως ενδεικτικά,

Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά +30°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου, γίνεται άκρο.





Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά +95°. Ταυτόχρονα το βόρειο άκρο της Δήλου, γίνεται άκρο.



Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά +122°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου, γίνεται άκρο.


  

Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά 159°. Ταυτόχρονα το βόρειο άκρο της Δήλου, γίνεται άκρο.



  


Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά -47°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου, γίνεται άκρο.
  

Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά -72°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου, γίνεται άκρο.
    

Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά -111°. Ταυτόχρονα το βόρειο άκρο της Δήλου, γίνεται άκρο.
  

Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά -144°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου, γίνεται άκρο.

  


Αποδεικνύεται από μετρήσεις ακριβείας στους ψηφιακούς χάρτες της Google στην μεγίστη δυνατή μεγέθυνση, ότι το γεωγραφικό περίγραμμα της Δήλου έχει το μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό, το νότιο άκρο της να παραμένει άκρο σε όλο το εύρος της πλήρους περιστροφής του νησιού κατά 360°.

Ταυτόχρονα, ανάλογα με τις μοίρες και την φορά περιστροφής του νησιού, είτε το βόρειο άκρο της είτε το δεύτερο άκρο στα βόρεια του νησιού, γίνονται άκρο.

Το να αποτυπωθεί στον γεωγραφικό χάρτη ένα τέτοιο γεωλογικό δημιούργημα έχει στατιστικά απειροελάχιστες πιθανότητες να συμβεί και, οπωσδήποτε υποκρύπτει σημαντικό επιστημονικό υπόβαθρο. Το μοναδικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο, συνιστά μία ακόμη ιδιότητα του Κανόνα Αρμονίας που διέπει το Γήινο ανάγλυφο. Την μοναδικότητα αυτή της γεωλογίας της Δήλου υποδεικνύει για μία ακόμη φορά ένας Ναός του Απόλλωνος. Ο Ναός του Απόλλωνος στην γενέτειρά του, την Δήλο.

Η ψηφιακή προσομοίωση και ο σχεδιασμός του περιγράμματος της Δήλου κατά τον μοναδικό αυτόν τρόπο, απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ και ειδικό για τον σκοπό αυτό λογισμικό όπως το Computer Aided Design (CAD). Η ψηφιακή προσομοίωση του σχηματισμού της Δήλου θα αναδείξει τον μαθηματικό γήινο αλγόριθμο ο οποίος καθόρισε τον σχηματισμό της. Από την ψηφιακή μοντελοποίηση της Δήλου μπορεί να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για τον θαυμαστό Κανόνα Αρμονίας της Γης και ειδικότερα, τον μαθηματικό γήινο αλγόριθμο που καθορίζει τις γεωλογικές μεταβολές.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες χιλιετίες η στάθμη των ωκεανών έμεινε σταθερή και άρα το περίγραμμα της Δήλου είναι τα τελευταία 6000 χρόνια αμετάβλητο, την Συμπαντική Δύναμη που σχημάτισε την Δήλο κατά τον μοναδικό αυτό τρόπο, «Κάποιος» το 510 π.Χ γνώριζε. Γνώριζε η Δύναμη που επέδρασε στο ασυνείδητο των Καλλικράτου και Ικτίνου, με τρόπο που το αρχιτεκτονικό σχέδιο που ενεπνεύσθησαν, να προσανατολίσει τους τρεις Ναούς του Απόλλωνος έτσι που να δείχνουν τα τρία – μοναδικά για την γεωλογία του νησιού – άκρα της.

Ήταν μία ακόμη παρακαταθήκη των Ναών του Απόλλωνος για τον πολιτισμό μας. Κρυμμένη καλά για χιλιετίες.

Ἀλαμπάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου