Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

To Kepler βρήκε 104 νέους πλανήτες –Οι 4 είναι κατοικήσιμοι



Διεθνής αστρονομική ομάδα συνδύασε τις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler με δεδομένα από διάφορα ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια και εντόπισε 104 νέους εξωπλανήτες ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις τρεισήμισι χιλιάδες.

Ειδικότερα το έργο του Kepler συνέδραμαν τα τηλεσκόπια North Gemini Telescope, W. M. Keck Observatory στη Χαβάη, Automated Planet Finder στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Large Binocular Telescope του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.



Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε ένα σύστημα στο οποίο βρίσκονται τέσσερεις βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης που πιθανότατα διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ζωής.





«Η ποικιλία των πλανητών που εντοπίσαμε είναι εκπληκτική. Εντοπίσαμε πολλούς πλανήτες με μέγεθος και χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης. Άλλοι είναι κοντά στο μητρικό τους άστρο και αναπτύσσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες,αλλά κάποιοι άλλοι φαίνονται πιο φιλικοί στη ζωή» αναφέρει ο Εβαν Σινούκοφ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Χαβάης και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το πιο ενδιαφέρον σύστημα που εντοπίστηκε βρίσκεται σε απόσταση περίπου 181 φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού του Υδροχόου. Το σύστημα αποτελείται από τον ερυθρό νάνο Κ2-72, δηλαδή ένα άστρο μικρότερης μάζας και θερμότητας από τον Ήλιο.

Στο σύστημα αυτό εντοπίστηκαν τέσσερεις βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος 20%-50%μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Οι δύο εξ αυτών είναι πολύ κοντά στο άστρο και άρα εκεί αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απαγορευτικές για την παρουσία της ζωής.

Όμως, οι άλλοι δύο βρίσκονται στην «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή σε απόσταση από το μητρικό άστρο που επιτρέπει την εμφάνιση νερού σε υγρή μορφή, συνθήκη που θεωρείται βασική για την παρουσία της ζωής και για τον χαρακτηρισμό ενός πλανήτη ως εξωπλανήτη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου