Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ανακαλύφθηκε από αστρονόμους τεράστια μαύρη τρύπα στον γαλαξία

trypa-20130216100631

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μία τεράστια μαύρη τρύπα σε σημείο του γαλαξία που δεν περίμεναν. Το υπερμέγεθες αντικείμενο ζυγίζει όσο 17 δισεκατομμύρια ήλιοι, περισσότερο από όσο θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει οι επιστήμονες.

«Η μαύρη τρύπα η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα βρίσκεται στο κέντρο ενός τεράστιου ελλειπτικού γαλαξία, με όνομα NGC 1600 και βρίσκεται σε κοσμικό τέλμα, δηλαδή σε μία ομάδα 20 γαλαξιών περίπου», δήλωσε ο επικεφαλής της ανακάλυψης Chung-Pei Ma, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη NASA.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το τηλεσκόπιο Gemini στη Χαβάη σύμφωνα με το RT μπορούν να ζητήσουν την αναγνώρισή τους στη συμβολή της ανακάλυψης, η οποία βρίσκεται 200 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

«Οι ερευνητές βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν ότι η μαύρη τρύπα είναι 10 φορές μεγαλύτερης μάζας από ότι είχαν προβλέψει για έναν γαλαξία της μάζας αυτής», αναφέρει η NASA.

Οι προηγούμενες έρευνες για μαύρες τρύπες του Humble οδήγησαν τους αστρονόμους στο να συνδέσουν τη μάζα μίας μαύρης τρύπας και τη μάζα του γαλαξία που φιλοξενεί μία διόγκωση αστεριών.

Ωστόσο αυτή η αναλογική εκτίμηση δεν αποδείχθηκε αληθής στην περίπτωση του NGC 1600.

«Φαίνεται ότι αυτή η σχέση δεν λειτουργεί με εξαιρετικά ογκώδεις μαύρες τρύπες και αυτό γιατί αυτή είναι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του γαλαξία υποδοχής», δηλώνει ο Ma.

«Ο μόνος τρόπος που μπορέσαμε να την εντοπίσουμε ήταν μετρώντας τις ταχύτητες των άστρων κοντά σε αυτή, οι οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας. Οι μετρήσεις των ταχυτήτων μπορούν να μας δώσουν μία εκτίμηση της μάζας της μαύρης τρύπας», σύμφωνα με τον Ma, συγκρίνοντας την τρύπα με «έναν κοιμώμενο γίγαντα».

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η εν λόγω τεράστια και βαριά μαύρη τρύπα «γεννήθηκε» από την συγχώνευση μαύρων τρυπών που συγχωνεύθηκαν πριν από πολύ καιρό, όταν οι αλληλεπιδράσεις των γαλαξιών ήταν συχνότερες.

Όταν συμβαίνει αυτό, οι κεντρικές μαύρες τρύπες εγκαθίσταντο στον πυρήνα του νέου γαλαξία και τίθενται σε τροχιά η μία με την άλλη.

Μετά τη συγχώνευση, η «νεογέννητη» υπερμεγέθης μαύρη τρύπα συνεχίζει να διογκώνεται «καταπίνοντας» αέριο, το οποίο διοχετεύεται στον πυρήνα από τις γαλαξιακές συγκρούσεις.

Η Ma και οι συνεργάτες της αναφέρουν την ανακάλυψή τους στην έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Nature που δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου