Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Η Τυνησία θα χρησιμοποιήσει ηλιακή ενέργεια και τεχνολογία αφαλάτωσης για την καλλιέργεια τροφίμων στην Έρημο Σαχάρα.


kalliergeia-trofimon-stin-erimo


Το δύσκολο έργο στην αφρικανική χώρα, το 75% της οποίας αποτελείται από έρημο, θα αναλάβει το Sahara Forest Project, μία ομάδα που έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία παρόμοια έργα στο Κατάρ και την Ιορδανία.

Η εγκατάσταση στην Τυνησία θα καλύπτει 25 στρέμματα και αναμένεται να ξεκινήσει λειτουργία το 2018. Το έργο χρηματοδοτείται με 30 εκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Το θαλασσινό νερό θα χρησιμοποιείται για την ψύξη και εφύγρανση της εγκατάστασης, και το εξαγόμενο αλάτι στη συνέχεια θα πωλείται κανονικά στο εμπόριο. Το αφαλατωμένο νερό θα χρησιμοποιείται για την άρδευση των φυτών, ενώ μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί προς πόση.

Παράλληλα, η συσσωρευμένη ηλιακή ενέργεια, η οποία αξιοποιεί κάτοπτρα για να παράγει θερμότητα για μια ατμογεννήτρια, θα παράγει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία του θερμοκηπίου, τον καθαρισμό και την άντληση του νερού.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών τεχνολογιών εξασφαλίζει ότι θα μπορούν να αναπτύσσονται καλλιέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το έργο θα βοηθήσει την Τυνησία στην επίτευξη του στόχου της μεγαλύτερης αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 2015, η ισχύς της χώρας παράχθηκε χρησιμοποιώντας μόνο 1% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 30% έως το 2030.

Το νέο έργο, πέρα από την ανάπτυξη της γεωργίας και των ανανεώσιμων τεχνολογιών σε ένα ξηρό κλίμα, θα δημιουργήσει επίσης θέσεις απασχόλησης για εκατοντάδες ανθρώπους, από αγρότες έως εργαζόμενους σε θέσεις υψηλής ειδίκευσης.

Εξάλλου, μια παρόμοια εγκατάσταση χτίζεται αυτή τη στιγμή στην Ιορδανία, ενώ η ομάδα έχει σχέδια για την κατασκευή μίας μονάδας στη Μέση Ανατολή, που θα παράγει 170.000 τόνους τροφίμων κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου