Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Μετέωρο παραμένει το ζήτημα της κατάπαυσης πυρός στη Συρία, παρά την «προκαταρκτική συμφωνία» ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας.

Κάτοικοι της πόλης Χομς συγκεντρωμένοι στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης, που προκάλεσε τον θάνατο 57 αμάχων
Μιλώντας από το Αμάν της Ιορδανίας, η οποία φιλοξενεί 635.000 Σύρους πρόσφυγες, ο Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι έφτασε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε «προκαταρκτική συμφωνία για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών» και ότι αυτή «μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες».

Ανέφερε ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συνομιλήσουν τις προσεχείς μέρες για μια «κατ' αρχήν συμφωνία» και ότι βρίσκονται «πιο κοντά σε μια κατάπαυση πυρός από ό,τι προηγουμένως». Πιο συγκρατημένο ήταν στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι όροι για κατάπαυση πυρός, από την οποία θα εξαιρούνται επιχειρήσεις εναντίον οργανώσεων «που θεωρούνται τρομοκρατικές από το ΣΑ του ΟΗΕ».

Ασαντ
Από την πλευρά του ο Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος αρχικά αμφισβητούσε το αν θα μπορούσαν να εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για εκεχειρία, εμφανίστηκε «ανοικτός υπό όρους» σε νέα συνέντευξή του στην «El Pais».

Οι όροι του Σύρου προέδρου είναι «να αποτρέψουμε την εκμετάλλευση (της κατάπαυσης πυρός) από τρομοκράτες για να βελτιώσουν τη θέση τους» και «άλλες χώρες, ειδικά η Τουρκία, να σταματήσουν να στέλνουν περισσότερους τρομοκράτες και περισσότερα όπλα, ή να παρέχουν κάθε άλλου είδους επιμελητειακή υποστήριξη». Νωρίτερα η συριακή αντιπολίτευση είχε επίσης εμφανιστεί ανοικτή σε «πιθανότητα εκεχειρίας» αν σταματούσαν οι ρωσικές επιδρομές, οι οποίες υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Ασαντ.

Παρά τη σχετική πρόοδο στις συνομιλίες για τους όρους της παύσης των εχθροπραξιών, είναι σαφές ότι υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα και ότι δεν αναμένεται μια άμεση αλλαγή της κατάστασης στα συριακά εδάφη, που πλήττονται από ολοένα και περισσότερες επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ την ατμόσφαιρα δυναμίτισε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διατράνωσε ότι η χώρα του δρα σε συνθήκες «νόμιμης άμυνας» κατά των Κούρδων μαχητών, τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για το πρόσφατο πολύνεκρο επεισόδιο στην Αγκυρα και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να καταφύγει «σε κάθε είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Συμφωνία
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου είχε συμφωνηθεί στο Μόναχο ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και σε άλλες μεγάλες δυνάμεις, πρώτον, να επιδιωχθεί η κατάπαυση πυρός εντός μίας εβδομάδας -κάτι που δεν έγινε και για το οποίο οι συνομιλίες προχωρούν αργά-, δεύτερον, να ξεκινήσει η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές - κάτι που επίσης έχει αποδειχθεί μετέωρο.

Τέλος, συμφωνήθηκε η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, που διεκόπησαν λόγω του χάσματος ανάμεσα στις δύο πλευρές και των ρωσο-τουρκικών επιχειρήσεων που εντάθηκαν στη Συρία. Η επίτευξη μιας εκεχειρίας ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου