Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

H5N1: 8 χώρες ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Γαλλία

H5N1: 8 χώρες ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Γαλλία
Η αρρώστια ξεσπά σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για εξαγωγές, ιδιαίτερα για το γαλλικό φουά γκρα, που πέρσι έφερε πωλήσεις περίπου 2 δισ. ευρώ στη χονδρική αγορά

Οκτώ χώρες, μεταξύ αυτών η Ιαπωνία και το Μαρόκο, ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Γαλλία αφότου ανιχνεύτηκε ο θανατηφόρος ιός H5N1 (γρίπη των πτηνών) στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, έδρα παραγωγών πουλερικών και φουά γκρά, είπε το υπουργείο Γεωργίας χθες.

Ο ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός έχει σκοτώσει 22 από τις 32 κότες σε μια οικογενειακή φάρμα στη περιοχή Περιγκόρ, είπαν οι αρχές στις 25 Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη επιδημία σε οκτώ χρόνια να ξεσπάσει στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο γεωργικό παραγωγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετές περιπτώσεις έχουν βρεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε άλλες φάρμες στην περιοχή Ντορντόν, για πρώτη φορά από το 2007.

Αξιωματούχος στο υπουργείο είπε πως η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Τυνησία επίσης ανέστειλαν τις εισαγωγές. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η αρρώστια ξεσπά σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για εξαγωγές, ιδιαίτερα για το γαλλικό φουά γκρα, που πέρσι έφερε πωλήσεις περίπου 2 δισ. ευρώ στη χονδρική αγορά. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φουά γκρα από τη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου