Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Μετάλλαξη βακτηριδίων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά

















Ανιχνεύθηκε στην Κίνα μια νέα μετάλλαξη των
βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά κολιστίνης, γνωστά ως η τελευταία φαρμακευτική λύση που χρησιμοποιείται όταν τα άλλα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά.



«Τα ευρήματά μας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε ο Liu Jian-Hua, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Canton (Κίνα) και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases ».

Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Jian-Hua Liu προσδιοριστεί ένα γονίδιο, το οποίο ονόμασαν MCR-1 και είναι σε θέση να παρέχουν βακτηριακή αντίσταση ενάντια στην κολιστίνη, το πιο ισχυρό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των βακτηρίων σε πολλά φάρμακα. 
Μεταλλαγμένα βακτήρια που περιέχουν αυτό το γονίδιο μπορεί να εξουδετερώσει την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού τόσο στους ασθενείς και στα βοοειδή, λένε οι ερευνητές. 
Αρχικά, αυτό το είδος των βακτηρίων ανιχνεύθηκαν σε χοίρους.

Το MCR-1 βρέθηκε σε μόρια DNA που μπορούν να αντιγραφούν και να μεταδίδονται μεταξύ διαφορετικών 
βακτηριδίων , πράγμα που σημαίνει ότι τα βακτήρια μεταλλαγμένα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μπορεί να εξαπλωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας τον αριθμό των αθεράπευτων μολύνσεων και να προκαλέσουν επιδημίες σε ανθρώπους .
Κολιστίνη-ανθεκτικά βακτήρια είχαν ήδη εγγραφεί περίπου 1.300 ασθενείς που νοσηλεύονται στις κινεζικές επαρχίες της Guangdong και Zhejiang.
"Λαμβάνοντας υπόψη το σχετικά χαμηλό ποσοστό των θετικών δειγμάτων στον άνθρωπο σε σύγκριση με τα ζώα, φαίνεται ότι το MCR-1 που σχετίζονται με την αντίσταση στην κολιστίνη προέρχεται από τα ζώα και μεταδίδεται στους ανθρώπους,» είπε ένας από τους ομοσυντάκτες της μελέτης Καθηγητής Shen Jianzhong.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου