Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Αναπάντεχα πλούσια η βιοποικιλότητα στην Ανταρκτική












Νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων πάνω στη βιοποικιλότητα της Ανταρκτικής αποκαλύπτει ότι η παγωμένη ήπειρος είναι πολύ πιο πλούσια σε ζώα και φυτά από ό,τι θεωρούσε προγουμένως η βιολογική κοινότητα.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μόνας της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Στίβεν Τσάουν, διαπίστωσε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής διαθέτει πάνω από 8.000 είδη, σαφώς περισσότερα από τις αρχικές προβλέψεις των επιστημόνων. Μεταξύ 50 και 90 τοις εκατό αυτών των ειδών είναι ενδημικά.

Στην ήπειρο ευδοκιμούν μόνο δύο είδη ανθοφόρων φυτών, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν πάνω από 200 είδη βρύων και λειχηνών, τα οποία βρίσκονται σε ακτές και βράχους. Η μεγαλύτερη ποικιλότητα ιών σε υδάτινο σύστημα βρίσκεται επίσης στις λίμνες της Ανταρκτικής.

«Σίγουρα δε συναντούμε το ίδιο επίπεδο ποικιλότητας όπως σε τροπικά δάση, αλλά από μικροβιολογικής άποψης η Ανταρκτική φιλοξενεί μία καταπληκτική ποικιλομορφία οργανισμών», δήλωσε ο Τσάουν.

Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι παρόλο που η περιοχή σφύζει από ζωή, τα ισχύοντα μέτρα προστασίας είναι ανεπαρκή λόγω της αύξησης των απειλών που προέρχονται από τον τουρισμό, την αλιεία και τις επιστημονικές αποστολές.

«Οι επιπτώσεις των τοπικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή θέτουν προκλήσεις για την τρέχουσα και τη μελλοντική κατανόηση της βιοποικιλότητας της Ανταρκτικής», καταλήγει η έρευνα.

«Η ζωή στην Ανταρκτική και το Νότιο Ωκεανό είναι εκπληκτικά πλούσια, και κινδυνεύει εξίσου από την κλιματική αλλαγή όπως οι υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου