Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Πρώτη «ενσύρματη συνδεση ηφαιστείου σ΄ενα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοικτά των ακτών του Όρεγκον












Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοικτά των ακτών του Όρεγκον έχει ξυπνήσει από το λήθαργο του και μπορεί να εκπέμπει προς τα έξω λάβα περίπου ένα μίλι κάτω από τη θάλασσα.

Οι ερευνητές είχαν ειδοποιηθεί για την πιθανή υποβρύχια έκρηξη του με αξονική του υποθαλάσσιου βουνού, που βρίσκεται περίπου 300 μίλια (480 χιλιόμετρα) από τη Δυτική Ακτή, και από τις μεγάλες αλλαγές στο υψόμετρο του θαλάσσιου πυθμένα και την αύξηση του αριθμού των μικροσκοπικών σεισμών στις 24 Απριλίου.

Οι Γεωλόγοι Bill Chadwick, του Ειρηνικού θαλάσσιου περιβάλλοντος εργαστηρίου και το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, και ο Scott Nooner, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ο Wilmington, πρόβλεψαν με επιτυχία την έκρηξη σε ένα blog post στο Σεπτέμβριο του 2014, αν και είχαν παρουσιάσει τις ιδέες τους σε μια συνάντηση πριν στη συνέχεια.




Η αξονική στο υποθαλάσσιο βουνό έδειξε ότι είναι ένα υποβρύχιο βουνό που εξέχει μέχρι 3.000 πόδια (900 μέτρα) από τον πυθμένα των ωκεανών, και είναι μέρος μιας σειράς των ηφαιστείων, που υπερβαίνουν το Juan de Fuca Ridge, μια τεκτονική πλάκα όριο όπου 
 εξαπλώνεται στον  θαλάσσιο πυθμένα .




Chadwick και Nooner  ελέγχουν το υποθαλάσσιο όρος για τα τελευταία 15 χρόνια μετρώντας μικροσκοπικές κινήσεις στο θαλάσσιο πυθμένα με το ηφαίστειο να φουσκώνει με μάγμα και στη συνέχεια να ξεφουσκώνει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ηφαίστειο έχει εκραγεί άλλες δύο φορές - μία φορά το 1998 και ξανά το 2011.

«Είναι κάτι σαν ένα μπαλόνι - όπως μάγμα πρόκειται στο μπαλόνι, αυτό είναι το φούσκωμα, και ωθεί το θαλάσσιο πυθμένα επάνω," 
 είπε ο Chadwick . "Καθώς όλο και περισσότερο μάγμα μπαίνει, η πίεση συσσωρεύεται. Τελικά, φτάνει κάποια κρίσιμη πίεση όταν [τα υποθαλάσσια όρη] δεν μπορεί να το κρατήσει  άλλο, και στη συνέχεια να εκτοξεύει έξω."

Μετά εκρήγνυται το ηφαίστειο στον θαλάσσιο πυθμένα πέφτει πολύ γρήγορα, «σαν να αδειάζεις από αέρα  ένα μπαλόνι», είπε.
  


Πρώτη «ενσύρματη σύνδεση ηφαιστείου στον κόσμο

 


Για πρώτη φορά ο Chadwick και οι συνεργάτες του ήταν σε θέση να παρατηρησουν την έκρηξη σε πραγματικό χρόνο, χάρη σε ένα σύνολο μέσων που συνδέονται με την ακτή με ένα καλώδιο οπτικών ινών, που έχει εγκατασταθεί το περασμένο καλοκαίρι από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και πληρώνονται από το National Science Ίδρυμα.

"Αυτή είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου έχουμε ένα ενσύρματο ηφαίστειο στο βυθό », δήλωσε ο Chadwick.


  

Την περασμένη εβδομάδα, το κέντρο του κρατήρα του ηφαιστείου μειώθηκε κατά περίπου 
2 μέτρα (6,5 πόδια) σε μια περίοδο 12 ωρών, και ο αριθμός των μικροσκοπικών σεισμών αυξήθηκε από εκατοντάδες ανά ημέρα σε χιλιάδες ανά ημέρα, Chadwick, δήλωσε. Στις 24 Απριλίου, υπήρχαν 8.000 σεισμοί σε μία ημέρα, είπε. (Οι σεισμοί είναι πολύ μικρής εντάσεως για να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά στα παράκτια  ή για να προκαλέσουν τσουνάμι σημείωσαν οι ερευνητές .)

Οι μετρήσεις προέρχονται από οκτώ σεισμογράφους που έχουν εγκατασταθεί γύρω από την άκρη της μεγάλης καλντέρας για την  αξονικής στο υποθαλάσσιο βουνό  καθώς και αισθητήρες που μετρούν μεταβολές στην πίεση του νερού με την επιφάνεια του ηφαιστείου που φουσκώνει ή ξεφουσκώνει.

"Αν ο θαλάσσιος πυθμένας όταν ανεβαίνει, υπάρχει λιγότερος ωκεανό από πάνω  έτσι υπάρχει μια μικρή λιγότερη πίεση", δήλωσε ο Chadwick. «Δεν είναι πολλά, αλλά τα μέσα μας είναι τόσο ευαίσθητα ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια χιλιοστού της κατακόρυφη κίνηση."


Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο τελευταία ξέσπασε τον Απρίλιο του 2011. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την έκρηξη από ατύχημα, σε τακτική αποστολή στα υποθαλάσσια όρη στα τέλη Ιουλίου. Είχαν σχεδιάζει να ανακτήσουν κάποια όργανα που είχαν αφήσει εκεί το προηγούμενο έτος, όταν ένα ρομποτικό όχημα που έστειλαν για να εξερευνήσουν την περιοχή αποκάλυψε μια νέα ροή λάβας που ήταν περισσότερο από 
4 μέτρα(12 πόδια ) πάχος σε ορισμένα σημεία.

Nooner και Chadwick ελέγχουν την αξονική στο υποθαλάσσιο βουνό από την προηγούμενη έκρηξη το 1998. Πίσω στο 2006, θα πρόβλεπαν  για άλλη μια  έκρηξη και πάλι πριν από το 2014, η οποία στη συνέχεια παρουσιάστηκε το 2011.

Ο Chadwick και Nooner σχεδιάζουν να επιστρέψουν στα υποθαλάσσια όρη αυτό το καλοκαίρι με το πλοίο, για να επιβεβαιώσουν την έκρηξη που  σημειώθηκε  και να ανακτήσουν δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε μέσα που δεν είναι συνδεδεμένα με το παρατηρητήριο του καλωδίου.

"Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε τη βασική συμπεριφορά των ηφαιστείων, γιατί πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς οι θάλαμοι μάγματος λειτουργούν και πώς το μάγμα λειτουργεί το δρόμο του μέσα από την κρούστα,"  είπε ο 
Nooner

Εκτός από το ηφαίστειο, η τοποθεσία είναι το σπίτι σε υδροθερμικές αναβλύσεις και ένα ολόκληρο βιολογικό οικοσύστημα, το οποίο πολλοί διαφορετικοί επιστήμονες μελετούν.

Σημείωση συντάκτη: Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε στις 19:51 ET 2 Μαΐου, για να διορθώσετε την απόσταση που το κέντρο του κρατήρα έπεσε σε μια περίοδο 12 ωρών, και για να αποσαφηνίσει μια προηγούμενη πρόβλεψη έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου