Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Amasia: Ο πλανήτης Γη ετοιμάζει νέα Ήπειρο



Amasia: H Γη μας με τον τρόπο που την γνωρίζουμε δεν είναι πάντα όπως φαίνεται σήμερα. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει αποδείξεις για το σχηματισμό μιας νέας ηπείρου από την σύμπτυξη τριών ηπείρων στην επιφάνεια του πλανήτη μας.



Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι ο πλανήτης μας, αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει ήδη τον σχηματισμό άλλης μια ηπείρου.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε, ο επιστήμονας Zheng-Xiang Li από το Curtin University Institute of Geoscience Research in Western Australia εξήγησε ότι, όπως προκύπτει από πρόσφατες μετρήσεις, ο Ατλαντικός Ωκεανός έχει αρχίσει να μεγαλώνει, ενώ ο Ειρηνικός Ωκεανός, από την άλλη πλευρά, έχει αρχίσει να μικραίνει.


  



The Americas and Asia may fuse together to form a new supercontinent, "Amasia."




«Οι παγκόσμιες μετρήσεις με GPS, μας λένε ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός έχει [και εξακολουθεί] να διευρύνεται μερικά εκατοστά το χρόνο, ενώ ο Ειρηνικός Ωκεανός γίνεται μικρότερος με τον ίδιο ρυθμό», δήλωσε ο ερευνητής, όπως αναφέρει το Science Network WA.

Η επόμενη Παγγαία θα δημιουργηθεί σε 200 εκατομμύρια χρόνια και θα λέγεται «Αμασία».









Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι ειδικοί αναμένουν ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός θα εξαφανιστεί και η Αμερική θα ενωθεί με την Ευρασία. Κρίνοντας από το ποσοστό αλλαγής του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, εκτιμάται ότι η νέα ήπειρος θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε 200 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

«Ένας τέτοιος κύκλος αλλαγών είναι πιθανό να συνοδευτεί από σημαντικά ανατρεπτικά γεγονότα στο μανδύα της Γης» δήλωσε ο Zheng-Xiang Li για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

Οι γεωλόγοι είναι τόσο σίγουροι ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού μιας νέας ηπείρου που έχουν καταλήξει και στην ονομασία της νέας ηπείρου, που πιστεύουν ότι θα καλύψει τα δύο τρίτα της επιφάνειας της Γης: Αμάσια ή Amasia (Από το Αμερική και την Ασία).

Οι Γεωλόγοι αναμένουν ότι η νέα υπερήπειρος Αμάσια θα συμπεριλάβει όχι μόνο Αμερική και Ευρασία, αλλά και την Αυστραλία.
  

Πολλοί από χερσαίες μάζες της Γης συνεχίζουν να κινούνται σε κάθε άλλη. Ο Ειρηνικός Ωκεανός μικραίνει σε απόσταση λίγων εκατοστών ανά έτος, το οποίο θα προκαλέσει τελικά την Αμερική για να συγκρουστούν με την Ευρασία, ενώ η Αυστραλία είναι επίσης κινείται προς την Ασία κατά 2,8 ίντσες (7 εκατοστά), ένα χρόνο και θα ενταχθούν στην Αμάσεια

Τα στοιχεία που διαθέτουν δείχνουν ότι η Αυστραλία κινείται βόρεια περίπου 7 εκατοστά ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, η απομονωμένη ήπειρος κατά πάσα πιθανότητα θα ενωθεί με την Ευρασία.

Τον περασμένο μήνα η UNESCO και η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν ένα project για την περαιτέρω μελέτη αυτής της θεωρίας.

Αυτό το νέο ερευνητικό έργο, αναμένεται να διαρκέσει 5 χρόνια. Επίσημα θα ανακοινωθεί σε μια διεθνή διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Μόντρεαλ τον προσεχή Μάιο.




Η καταστροφή από τον σεισμό στο Νεπάλ κατέδειξε πώς χερσαίες μάζες της Γης βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχηματισμού νέας 
υπερ-ηπείρου.







Τελευταία φορά που , διαμορφώθηκε μια υπέρ ήπειρος ονομάστηκε Παγγαία. Οι δεινόσαυροι περπατούσαν εκεί. Αλλά η  Παγγαία δεν ήταν η πρώτη.

"Υπήρξαν τρεις, ενδεχομένως,και μια  τέταρτη 
 υπέρ ήπειρος μέσα από τα δισεκατομμύρια χρόνια της γης», λέει ο Μίτσελ.








ΠΗΓΗ


ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:


http://www.dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου