Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η διονυσιακή λατρεία στην χώρα των αρχαίων Ιλλυριών



Συνημμένη φωτογραφία : Άποψις του σπηλαίου της Nakovana CROATIA03.jpg (86.52 KiB) 262 προβολές







Στο σπήλαιο της Nakovana (επί χάρτου σημείον .), το οποίο έλαβε την ονομασία από το ομώνυμο ερημωμένο χωριό της Nakovana, στις Δαλματικές ακτές της Κροατίας, ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από την Μέση Νεολιθική Εποχή της περιοχής (περίπου στην 6η χιλιετία π.Χ.).





Συνημμένη φωτογραφία : Χάρτης της περιοχής CROATIA05.gif (17.39 KiB) 257 προβολές
Πρόκειται κυρίως για την ανασκαφή μιας εστίας φωτιάς που αποτελείται από μεγάλες πέτρες τοποθετημένες κυκλικά, με ίχνη ξυλάνθρακα και στάχτης στο κέντρο της.

Μέσα και γύρω από την εστία βρέθηκαν τα υπολείμματα από την κατασκευή ενός πέτρινου εργαλείου.

Ανασκάφθηκαν επίσης πολύχρωμα αγγεία εξαιρετικής τεχνικής, τα οποία πιθανότατα να χρησιμοποιούνταν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές μυστικιστικού χαρακτήρα, από τους Ιλλυριούς (sic).
Συνημμένη φωτογραφία : Ευρεθέντα απολεπίσματα CROATIA04.jpg (9.5 KiB) 259 προβολές


Το εντυπωσιακό είναι πως τα αντικείμενα αυτά εντοπίστηκαν στον ίδιο χώρο μ' έναν σταλαγμίτη που έφερε σχήμα φαλλού.

Το καλοκαίρι του 1999 η ομάδα του Timothy Kaiser, αρχαιολόγου και συνεργάτη του Royal Ontario Museum (ROM), ανακάλυψε τον φαλλικό σταλαγμίτη και διαπίστωσε πως έλειπε ο αντίστοιχος σταλακτίτης.


Συνημμένη φωτογραφία : Ο φαλλικός σταλαγμίτης στο σπήλαιο της Κροατίας CROATIA01.jpg (28.08 KiB) 253 προβολές



Φαίνεται πως σκόπιμα είχε μετακινηθεί ο σταλαγμίτης σε μια από τις τρεις αίθουσες του σπηλαίου σε σημείο που να δέχεται το φως των ηλιακών ακτίνων.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται μερικά όστρακα (θραύσματα) πήλινων αγγείων από την Απουλία του 8ου - 7ου αι. π.Χ., ενώ περισσότερα είναι τα θραύσματα ελληνικών αγγείων.
  

Συνημμένη φωτογραφία : Ευρήματα Ελληνικής αγγειοπλαστικής CROATIA02.jpg (26.85 KiB) 259 προβολές

Πρόκειται για θραύσματα υπόλευκου χρώματος με μαύρο στίλβωμα, αλλά και έγχρωμα της ελληνιστικής περιόδου (4ος - 2ος αι. π.Χ.).

Σε πολλά από τα αντικείμενα αφιερωματικού χαρακτήρα βρέθηκαν χαραγμένα τα ονόματα του Διονύσου και της Αφροδίτης, γεγονός το οποίο μας παραπέμπει σε διονυσιακή λατρεία.

Οι ανασκαφές διήρκεσαν μέχρι τον Αύγουστο του 2000 και συνεχίστηκαν το καλοκαίρι του 2001

----------------------------------------------------------------------------------------


ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Οι δημοσιεύσεις μου στο παρόν ΘΕΜΑ αποτελούν μέρος μίας σειράς δημοσιεύσεων με τίτλο Ο παγκόσμιος Ελληνικός Πολιτισμός, η αρχική σελίδα των οποίων βρίσκεται στην παρακάτω διαδικτυακή διεύθυνση : http://www.fourakis-kea.com/forum/viewt ... &sk=t&sd=a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου