Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

SeaOrbiter: ένα φουτουριστικό σκάφος ψάχνει για την Ατλαντίδα
















Ένα γιγαντιαίο σκάφος θα εξερευνήσει θάλασσες και ωκεανούς σε αναζήτηση βυθισμένων πολιτισμών και νέων μορφών ζωής.


Το 58 μέτρων ύψους SeaOrbiter ξεχωρίζει για τον φουτουριστικό σχεδιασμό του. Στην πραγματικότητα είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο κινητό εργαστήριο θαλασσίων ερευνών. Photo: SeaOrbiter. Πηγή: Supplied

ΚΑΙ ΤΟ όνομα αυτού SeaOrbiter. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σκάφος πολλαπλών χρήσεων, που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο για να αναζητήσει σε θάλασσες και ωκεανούς νέες μορφές ζωής και χαμένους πολιτισμούς.

Σαν να έχει βγει από κάποια ταινία του Τζέιμς Κάμερον, αυτός ο 58 μέτρων ύψους θαλάσσιος παρατηρητής θα είναι το πρώτο non-stop εξερευνητικό πλοίο. Εκτός των επιστημονικών εργαστηρίων, θα διαθέτει μη επανδρωμένα υποβρύχια, υποθαλάσσιους χώρους διαβίωσης και προσομοιωτές ταχείας εκπαίδευσης.

Εμπνευστής του SeaOrbiter είναι ο αρχιτέκτονας, ωκεανογράφος και ακαδημαϊκός Ζακ Ρουζί (Jacques Rougerie), ο οποίος έχει σχεδιάσει επίσης το υποθαλάσσιο μουσείο της Αλεξάνδρειας, προκειμένου να γίνουν προσιτές στο κοινό οι ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες που βρίσκονται σήμερα στο βυθό του λιμανιού της Αλεξάνδρειας, εκεί που κάποτε ακτινοβολούσε ο Φάρος.

Για το σχεδιασμό του SeaOrbiter ξόδεψε πάνω από δέκα χρόνια, και σήμερα έχει εξασφαλίσει το 30 τοις εκατό από τα 35 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει η ναυπήγησή του. Ανάμεσα στους χορηγούς συναντάμε τη NASA, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), την Ουνέσκο, τη Microsoft, το National Geographic, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, αλλά και εταιρείες όπως η Rolex.

Το 2.600 τόνων SeaOrbiter (δεξιά) θα έχει δέκα καταστρώματα και το ύψος του είναι έτσι μοιρασμένο ώστε 27 μέτρα να είναι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 31 μέτρα κάτω από αυτή. Θα είναι εξολοκλήρου από αλουμίνιο και η ναυπήγησή του θα ξεκινήσει μέσα στο 2014. Τα έξι καταστρώματα που θα είναι βυθισμένα στο νερό, θα δίνουν την ευκαιρία στους επιστήμονες να έχουν άμεση και απευθείας πρόσβαση στο υποθαλάσσιο περιβάλλον.

Πρώτη αποστολή του SeaOrbiter θα είναι τα παράλια της Μεσογείου, αναζητώντας νέες μορφές ζωής και βυθισμένες πολιτείες, και στη συνέχεια θα αρχίσει έρευνες στον Ατλαντικό προς αναζήτηση της χαμένης ηπείρου της Ατλαντίδας.

Με το 90 τοις εκατό των ωκεανών να παραμένει ανεξερεύνητο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια άλλα είδη που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί.

Οι αστροναύτες θα μπορούν επίσης να επισκέπτονται το σκάφος ως μέρος της προετοιμασίας τους πριν ταξιδέψουν στο διάστημα. Για το σκοπό αυτό ο Ζακ Ρουζί υπέγραψε σχετική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Ο Ήλιος και ο άνεμος θα καλύπτουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες, έτσι ώστε το σκάφος θα λειτουργεί αυτόνομα 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο.

Δύτες και μη επανδρωμένα υποβρύχια θα πηγαινοέρχονται συνεχώς από και προς το σκάφος σαν μέρος της αδιάκοπης έρευνας.
 Photo: SeaOrbiter. \Πηγή: Supplied
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου