Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Μεταμόσχευση σώματος, το όραμα και η ηθική


















Την προοπτική ολικής μεταμόσχευσης σώματος εντός των επόμενων δύο ετών θα παρουσιάσει σε συμπόσιο, τον Ιούνιο, ιατρική ομάδα από το Τορίνο της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Σέρτζιο Καναβέρο, η κεφαλή ζώντος ανθρώπου θα μπορεί να μεταμοσχευθεί στο σώμα δότη χάρη σε προηγμένες μεθόδους νευροχειρουργικής, προκαλώντας την αμφισβήτηση και ορισμένες φορές τον αποτροπιασμό συναδέλφων του.

Ο Ιταλός χειρουργός, σε δημοσίευσή του στην επιστημονική επιθεώρηση New Scientist, υποστηρίζει ότι ευελπιστεί η επαναστατική αυτή μέθοδος να βοηθήσει στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής ασθενών με θανατηφόρους, ανίατες παθήσεις. «Αν η κοινωνία δεν το επιθυμεί, δεν θα το πράξω. Αν, όμως, οι κοινωνίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν το θέλουν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάπου αλλού στον κόσμο. Προσπαθώ να συνεχίσω τη μελέτη μου, τηρώντας ηθικές αρχές, αλλά πριν πάμε στο φεγγάρι, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι θα μας ακολουθήσουν», τονίζει ο δρ Καναβέρο.

Παραμερίζοντας τις μεγάλες νευρολογικές δυσκολίες μιας τέτοιας επέμβασης, που θα απαιτούσε την αφαίρεση της κεφαλής ενός εν ζωή ανθρώπου, τη μεταμόσχευσή της σε νεκρό σώμα, την ανάνηψη του «ανακατασκευασμένου» ανθρώπου και την «εκπαίδευση» του εγκεφάλου στη χρήση χιλιάδων νέων νευρικών συστημάτων, τα ηθικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα προβληματικά.

«Το πραγματικό πρόβλημα δεν αφορά την απόρριψη του μοσχεύματος, αλλά τις ηθικές αναστολές. Μια τέτοια επέμβαση πρέπει να γίνει; Είναι βέβαιο ότι μεγάλη μερίδα του κοινού θα διαφωνήσει», λέει ο δρ Καναβέρο.

Η εγχείρηση σε πίθηκο το 1970

Η ιδέα αυτή δεν είναι νέα. Το 1970, ο δρ Ρόμπερτ Ουάιτ ηγήθηκε ομάδας στο πανεπιστήμιο Κέις Ουέστερν του Κλίβελαντ των ΗΠΑ, που αποπειράθηκε να μεταμοσχεύσει κεφαλή πιθήκου στο σώμα άλλου. Οι χειρουργοί δεν προχώρησαν σε μεταμόσχευση του συνόλου της σπονδυλικής στήλης και ο πίθηκος δεν μπορούσε έτσι να κινηθεί.

Το πείραμα του δρος Ουάιτ μιμήθηκε πέρυσι ομάδα Κινέζων χειρουργών στο Χαρμπίν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ποντίκια, χωρίς ωστόσο να σημειώσουν σημαντική πρόοδο.


ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΘΗΚΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΠΩΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΝΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου