Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας σήμα κατατεθέν της παρακμής μιας χώρας





Ήμουν από αυτούς που είχαν την τύχη να θαυμάσουν από κοντά την μεγαλοπρέπεια αυτού του μνημείου κάνοντας Rafting στον ποταμό Άραχθο και συγκλονίστηκα από τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σήμερα.





Είναι  Ήταν το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στην Ελλάδα
(ίσως και στα Βαλκάνια), με τόξο ανοίγματος 40 μέτρων και ύψος περίπου 20 μέτρα. Το γεφύρι χτίστηκε και έπεσε δυο φορές, το 1860 και το 1863 (το 1863 έπεσε την ημέρα των εγκαινίων του). Τελικά ξαναχτίστηκε το 1866 με πρωτομάστορα τον Κώστα Μπέκα και στέκεται μέχρι και σήμερα. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου το γεφύρι βομβαρδίστηκε σχεδόν στο κέντρο του (3η photo) από τους Γερμανούς, αλλά άντεξε και επισκευάστηκε.

Μεταξύ 1881-1912 όταν ποταμός Άραχθος υπήρξε σύνορο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας υπήρχε σε μικρή απόσταση από το γεφύρι, φυλάκιο του Ελληνικού στρατού, χάνι και υποτελωνείο το οποίο σώζεται ακόμη και σήμερα.



Συντεταγμένες:   39°27'37"N   21°1'47"E



Θεωρούνταν η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων. Ήταν ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνωστότερα πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα. Θεωρούνταν η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη στην Ευρώπη. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους. 
                                   
Το μεγαλύτερο "θύμα" της κακοκαιρίας στην Ήπειρο ήταν το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας το οποίο κατέρρευσε σήμερα λένε όλα τα ΜΜΕ. 

Το μεγαλύτερο θύμα της παρακμής μιας κατοχικής Ελλάδας θα πούμε εμείς που άντεξε πολέμους εμφυλίους και εξέπεμπε σεβασμό ακόμη και στους εχθρούς και λύγισε από την αδιαφορία και την παρακμή της νεόπτωχης Ελλάδας. 

Θα μείνει εκεί ως σύμβολο της κατάρρευσης μιας χώρας ανίκανης να προστατεύσει τα μνημεία και την περιουσία της. 


Από τις λίγες φωνές για καταμερισμό ευθυνών που βρήκαμε εδώ:


  • Ισχύει ότι το Γεφύρι της Πλάκας ήταν κακός βραχνάς για πολλά συμφέροντα;
  • Είναι αλήθεια ότι θα κάνουν χαρές και πανηγύρια η ΔΕΗ και η εταιρεία που ανέλαβε κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή; 
  • Θα ζητήσει ευθύνες από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων για την κατάσταση στην οποία ήταν το Γεφύρι όλο αυτό το διάστημα;
  • Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε σήμερα πως θα αποκατασταθεί η ζημιά και θα ξαναχτιστεί. Πως; Θα ψάξουν να βρουν τις πέτρες που διασκορπίστηκαν στα μανιασμένα νερά; Θα το κάνει ή θα υποκύψει στα συμφέροντα;

Ο άνθρωπος αυτός ο Σπύρος Μαντάς φώναζε εδώ και χρόνια και κατήγγειλε την προκλητική αδιαφορία της πολιτείας και των αρχών για την ανύπαρκτη συντήρηση 

Δείτε από το 10:00 του βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=dsJPYokiMNw


(Μιά ιστορική φωτογραφία! Το Γεφύρι της Πλάκας βομβαρδισμένο από τους Γερμανούς. Το Γεφύρι αντιστάθηκε στις βόμβες. Στα "επενδυτικά σχέδια" των μεγαλοεργολάβων και των πρόθυμων να τους εξυπηρετήσουν θα αντέξει;!)

Προφητικό σχόλιο: Το Γεφύρι που αντιστάθηκε στις βόμβες υπέκυψε όμως στα "επενδυτικά σχέδια" των μεγαλοεργολάβων και των πρόθυμων να ξεπουλήσουν την χώρα μας υπόδουλων σύγχρονων δοσίλογων του οικονομικού πολέμου που βιώνουμε.


Επίλογος:

Το πέτρινο γεφύρι

 Εκεί που σμίγουν δυο ποτάμια,
 και αδερφώνουν τα νερά
 ένα γεφύρι πέτρινο
 απλώνει τ΄ άσπρα του φτερά

 Ξέρω τα χέρια που το χτίσανε
 τα πόδια που το περπατήσανε.

 Κρυμμένο μέσα στα πλατάνια
 ακούει τ΄ άγρυπνο νερό,
 ένα γεφύρι πέτρινο
 που ταξιδεύει στον καιρό.

 Ξέρω τα χέρια που το χτίσανε
 τα χείλη που το τραγουδήσανε.

 (Άκου το γέλιο της χτισμένης
 στα πέρατα οικουμένης)

ΕΡΕΥΝΩ!!! ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ !!! ( What the Bleep Do We Know? )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου