Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

“Οι άνθρωποι δε στερούνται δυνάμεως, αλλά θελήσεως”
















Πόσο δίκιο μπορεί να είχε ο Βίκτορ Ουγκώ, όταν στην πρώτη σελίδα του βιβλίου του «Οι άθλιοι», είχε γράψει: «Οι άνθρωποι δε στερούνται δυνάμεως, αλλά θελήσεως»;

Πόσοι άνθρωποι αναφέρονται στην αδυναμία ικανοτήτων τους να κάνουν κάτι και δεν μένουν καθόλου στην αδυναμία θελήσεως. Οτιδήποτε μας δυσκολεύει συναισθηματικά, δεν μας αρέσει, μας αναστατώνει, μας ξεβολεύει ίσως, έχουμε την τάση να το αποφεύγουμε ή να το αναβάλλουμε. Πολλές φορές ο στόχος μας ή οι προθέσεις μας δεν είναι αρκετές για να μας κινητοποιήσουν.

Η αναβολή ή η αποφυγή διάφορων καταστάσεων και πραγμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον φόβο μας και το άγχος της αποτυχίας. Έτσι λοιπόν, προκειμένου να δούμε την αληθινή αιτία και να την αντιμετωπίσουμε, προτιμάμε να την βαφτίσουμε ανικανότητα ή «δεν μπορώ».

Γιατί όμως ένας άνθρωπος προτιμά να μένει ίσως και μια ζωή χωρίς να «μπορέσει» να κάνει αυτά που θέλει;

Μήπως γιατί δεν του έμαθε κανείς ως τώρα πόσες δυνατότητες έχει, αλλά και να πιστεύει στον εαυτό του;
Μήπως οι αρνητικές πεποιθήσεις που κουβαλάει κάποιος τον μπλοκάρουν και του διαμορφώνουν την ζωή του;


Γνωρίζοντας τον εαυτό μας και τις αδυναμίες μας, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα στον εαυτό μας και κατ´επέκταση στην ζωή μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συνήθειες και να πετύχουμε όσα θέλουμε. Υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρίες που συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς αγώνες και βγαίνουν πρωταθλητές, άνθρωποι που καταφέρνουν να ταξιδέψουν ως το διάστημα, άνθρωποι που ξεκινούν δουλειά από ένα μαγαζάκι και καταλήγουν με γνωστούς ομίλους, που δεν είχαν τα χρήματα να σπουδάσουν αλλά κατάφεραν να πάρουν υποτροφία, και πολλοί άλλοι άνθρωποι που θαυμάζουμε και που δεν σχετίζεται η επιτυχία τους με όσα δεν διαθέτουμε συγκριτικά μαζί τους.

Κοινό στοιχείο όλων αυτών των ανθρώπων είναι η δύναμη της θέλησης και η πίστη στον εαυτό τους. Δυσκολεύτηκαν αλλά δεν τα παράτησαν, φοβήθηκαν αλλά δεν εγκατέλειψαν. Έμειναν σταθεροί στον στόχο τους.

Είμαστε από τη φύση μας όντα προικισμένα, με πολλές δυνατότητες και άπειρες επιλογές. Κάθε φορά που θα λέτε «δεν μπορώ», σκεφτείτε πως μόνο χρόνο χάνετε. Δουλέψτε την ανασφάλειά σας και την αυτοεικόνα σας, γιατί με έναν δυνατό σύμμαχο, όπως ο εαυτός σας, ότι θέλετε το μπορείτε. Ίσως να μη μπορέσετε να πετάξετε μόνο…

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια

www.jenny.gr
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου