Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι Τούρκοι έβαλαν πωλητήριο στην αρχαία ελληνική πόλη Βαργυλία!














Ακόμα και την αρχαία ελληνική πόλη Βαργυλία έβγαλε προς πώληση ένα μεσιτικό γραφείο στην Τουρκία.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης έχουν εντοπιστεί στα παράλια της Μικράς Ασίας, κοντά στο Μπόντρουμ, αλλά ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί πλήρως και ποτέ δεν αξιοποιήθηκε από τους γείτονες.

Την ευκαιρία αυτή εκμεταλεύεται ένα μεσιτικό γραφείο της περιοχής, που διαφημίζει στους υποψήφιους αγοραστές την «υπέροχη θέα στη θάλασσα», αλλά και την... δυνατότητα να έχει κανείς δικό του ένα αρχαίο αμφιθέατρο και αρχαιοελληνικούς ναούς!

Το πρόβλημα του ότι δεν επιτρέπεται η δόμηση στο σημείο, το γραφείο το ξεπερνά υπερτονίζοντας όλα τα υπόλοιπα «πλεονεκτήματα».

«Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι ελεύθεροι να χαρούν τα ερείπια ενός ρωμαϊκού λουτρού, αλλά και μια νεκρόπολη της βυζαντινής εποχής και όλα αυτά έναντι 22 εκατομυρίων τουρκικών λιρών», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Χουριέτ, που επίσης παρατηρεί πως «η διαφήμιση προβάλει ακόμα το γεγονός πως η Βαργυλία πήρε το όνομά της από τον Βελεροφόντη, τον μυθικό ήρωα που σκότωσε τη Χίμαιρα και έδωσε στην πόλη το όνομα του φίλου του Βαργύλλου»!

Εν τω μεταξύ, οι αρχαιολόγοι έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να απαλλοτριώσει αρχαιολογικούς χώρους όπως  τα Βαργυλία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία τους.

"Δυστυχώς, λόγω ανεπαρκείς προϋπολογισμού, οι αρχαιολογικοί χώροι απαλλοτριώθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια ανασκαφών ή αστικά έργα», δήλωσε ο Binnur Τσελεμπί, ένα ανώτερο στέλεχος του Συνδέσμου Αρχαιολόγων.

Ο Τσελεμπί προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να επιδιώξουν να υποβαθμίσουν την κατάσταση των περιοχών τους, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή. Η "Ιδιωτική ιδιοκτησία των θέσεων αυτών παρεμποδίζουν αρχαιολογικό έργο.Ωστόσο, το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που αποκτούν αυτές τις τοποθεσίες 
δεν μπορεί να είναι απολύτως ότι θα διεξάγει οποιεσδήποτε κατασκευαστική δραστηριότητα », είπε.

Ο κτηματομεσίτης  της αρχαίας πόλης, Χαλίλ Okan Tavaslı, είπε ότι έχει προσελκύσει αρκετές σημαντικές ζητήσεις, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για την τιμή ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου