Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

  




Σίδνεϊ:
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται εισβολή των Αυστραλών κομάντο στην καφετέρια όπου ο Ιρανός Μαν Χάρον Μόνις κρατά ομήρους σε καφετέρια του Σίδνεϊ. Ένα τουλάχιστον άτομο φαίνεται να έχει απελευθερωθεί, ενώ δεύτερος όμηρος έχει μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Η κατάστασή της γυναίκας φαίνεται να είναι σοβαρή.

Μετά τον καταιγισμό πυρών, επικρατεί έντονη κινητικότητα έξω από την καφετέρια, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη των υπολοίπων ομήρων, καθώς και του δράστη.

Γνωστή φέρεται να είναι στους αστυνομικούς στην Αυστραλία η ταυτότητα του δράστη της ομηρίας σε καφετέρια του Σίδνεϊ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιρανό πρόσφυγα με ποινικό μητρώο.

Το περιστατικό ομηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ώρες και ο άνδρας κρατά ομήρους αδιευκρίνιστο αριθμό ατόμων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 10 εργαζόμενοι στο καφέ και 30 πελάτες βρίσκονταν στο καφέ Lindt την ώρα της ομηρίας.

Πέντε άτομα είχαν διαφύγει νωρίτερα, ενώ πληροφορίες του Associated Press αναφέρουν ότι ακούστηκε ένας κρότος και διέφυγαν και άλλοι όμηροι.
Σίδνεϊ: Εισβολή των κομάντο στην καφετέρια (συνεχής ενημέρωση - εικόνες & βίντεο)
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας ονομάζεται Μαν Χάρον Μόνις και είχε πάρει άσυλο στην Αυστραλία.
Ο 49χρονος Μαν Χάρον Μόνις περιγράφει τον εαυτό του ως «μουσουλμάνο κληρικό και ειρηνικό ακτιβιστή».

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο άνδρας έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί σε αποστολές στο εξωτερικό.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο 49χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και αντιμετώπιζε κατηγορίες για σειρά βίαιων επιθέσεων.

Το 2001 είχε πει στο ABC News ότι εγκατέλειψε το Ιράν, έχοντας έρθει σε αντίθεση με το ιρανικό καθεστώς που σύμφωνα με τον ίδιο είχε θέσει τη σύζυγο και τα παιδιά του σε κατ' οίκον περιορισμό. «Μπορώ να πω ότι είναι όμηροι» είχε πει τότε.

«Δεν υπάρχει επιχειρησιακός λόγος το όνομά του αυτό να αποκρύβεται από εμάς τώρα», ανέφερε η αστυνομική πηγή αυτή.

Νωρίτερα:

Συναγερμός στο Σίδνεϊ, καθώς ο ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια: Το κτίριο είναι περικυκλωμένο, η αστυνομία βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ένοπλο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το κίνητρό του.

O ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης είναι ένας από τους πέντε ομήρους (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες) που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από την καφετέρια. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.

Έχουν ήδη συμπληρωθεί σχεδόν 15 ώρες από την ώρα που ξεκίνησε το επεισόδιο στο Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia εκτιμά πως μέσα υπήρχαν περίπου 10 υπάλληλοι και 30 πελάτες.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας η ομηρία ενδέχεται να μην λυθεί για πολλές ώρες ακόμη, καθώς στόχος της είναι να λήξει αναίμακτα.

Ειδικοί διαπραγματευτές της αστυνομίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον δράστη και αυτός είναι ένας λόγος που οι πληροφορίες που δίνονται είναι περιορισμένες προκειμένου να μην τον εξοργίσουν.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Αναφορές στα ΜΜΕ, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, υποστηρίζουν πως ο ένοπλος ζητά σημαία της ISIS και να μιλήσει με τον πρωθυπουργό.


Σε εικόνες μέσα από τα τζάμια της καφετέριας, φαίνεται ένας ένοπλος που κυκλοφορεί στο χώρο με σακίδιο και μαντήλι στο κεφάλι.

Στόχος της αυστραλιανής αστυνομίας είναι η αναίμακτη απελευθέρωση των ομήρων, ειδικά τώρα που έχει κατορθώσει να έρθει σε επικοινωνία με τον δράστη. «Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.

Ο δράστης φέρεται να είναι γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Αυστραλιανά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι όμηροι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους, μετά από υπόδειξη του ενόπλου, μιλώντας για τέσσερις βόμβες. Φαίνεται ότι ο δράστης, αλλά και οι όμηροι με εντολές του επικοινωνούν με μέσα ενημέρωσης για να μεταφέρουν τα αιτήματά του.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές, λέγοντας πως η επικοινωνία με τον ένοπλο δεν γίνεται «βάσει εικασιών». Σε συνεννόηση με την αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να μη δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης, αλλά και οι όμηροι με εντολές του επικοινωνούν με μέσα ενημέρωσης για να μεταφέρουν τα αιτήματά του.

Το Κανάλι 10 εξήγησε πως μίλησε «απ' ευθείας» με δύο από τα πρόσωπα που κρατούνται στο εσωτερικό του καφέ, το οποίο βρίσκεται στη Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

«Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη», ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό».

Τα δύο πρόσωπα, δύο γυναίκες, «λένε πως υπάρχουν τέσσερις βόμβες, δύο στο Lindt Cafe και δύο άλλες αλλού στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ», πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Τα βασικά σημεία:

· Η ομηρία ξεκίνησε στις 09:45 τοπική ώρα (00:45 ώρα Κύπρου) σε κεντρικότατο σημείο
· Πέντε όμηροι ξέφυγαν, βγαίνοντας από πίσω πόρτα, αδιευκρίνιστος ο αριθμός των υπόλοιπων -εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τους 30
· Άγνωστο ακόμη το κίνητρο, δεν κάνει ακόμη εκτιμήσεις η αστυνομία
· Μαύρη σημαία με τη μουσουλμανική διακήρυξη πίστης στα παράθυρα





· Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για τραυματίες, η αστυνομία έχει επικοινωνήσει με τον ένοπλο

Όμηροι εξαναγκάστηκαν να κρατήσουν σημαία με τη μουσουλμανική δήλωση πίστης στα αραβικά στα τζάμια της καφετέριας, ενισχύοντας τους φόβους πως ίσως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με «ισλαμιστικό άρωμα». Το Σίνδεϊ ανησυχεί τους τελευταίους μήνες για τον κίνδυνο «συμπαθούντων» προς την τζιχαντιστική ISIS που μπορεί να προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες τυφλής βίας.



Το σημείο που βρίσκεται το καφέ είναι κεντρικότατο: Το περιφερειακό Κοινοβούλιο, η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας, προξενεία (ανάμεσά τους και το αμερικανικό) και κεντρικά τραπεζών βρίσκονται στα γύρω τετράγωνα.

Σε παράθυρο του καφέ είναι ορατή η μαύρη σημαία με το κείμενο στα αραβικά, το οποίο σημαίνει «Δεν υπάρχει άλλο θεός από εκτός από τον Αλλάχ και προφήτης του είναι ο Μωάμεθ».

Το τηλεοπτικό δίκτυο 10News υποστήριξε ότι περιήλθε στην κατοχή του βίντεο με μήνυμα του ενόπλου αλλά δεν θα το μεταδώσει.

Άλλοι δύο όμηροι βγήκαν τρέχοντας από το καφέ στο κέντρο του Σίδνεϊ. Οι δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν και οι δύο ποδιές οι οποίες δείχνουν πως είναι μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt. Τηλεοπτικές εικόνες είχαν δείξει νωρίτερα τρεις από τους ομήρους να βγαίνουν τρέχοντας από το κτίριο.

Σημειώνεται πάντως ότι η αστυνομία δεν διευκρινίζει «για επιχειρησιακούς λόγους» αν οι όμηροι δραπέτευσαν ή αν αφέθηκαν ελεύθεροι. Ούτε κάνει γνωστό πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι όμηροι που κατόρθωσαν να βγουν από την καφετέρια.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.  


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου