Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

«Εάν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, καταστρέφεται η βρετανική οικονομία – Συναγερμός σε τράπεζες



Στη Σκωτία μεταβαίνει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας κάνοντας εκστρατεία υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο την ώρα που σύμφωνα με την βρετανική «Telegraph», κορυφαίες τράπεζες , όπως η Barclay’s, η Deutsche Bank, η Societe Generale και η JP Morgan, προειδοποιούν ότι, εάν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, τότε αυτό θα σήμαινε καταστροφή για την βρετανική οικονομία.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επισημαίνουν μάλιστα ότι, αμέσως μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι μπορεί να επικρατήσει το «ναι» στην απόσχιση την ημέρα της κάλπης ,πολλοί ήταν αυτοί που απέσυραν τα χρήματά τους από βρετανικές εταιρείες. Από την πλευρά της, η γαλλική επενδυτική τράπεζα, Societe Generale, προέβλεψε πως , εάν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, τότε η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και 5% έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των τριών μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας σπεύδουν στη βόρεια Σκωτία για να δείξουν στο βρετανικό λαό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει ενωμένο. Παράλληλα, σε μια χειρονομία αναγνώρισης της σημασίας της Σκωτίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, η γαλάζια και λευκή σκωτσέζικη σημαία κυματίζει από χθες στην έδρα της βρετανικής κυβέρνησης στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι πολιτικοί ηγέτες διαφωνούμε σε πολλά, αλλά σε ένα πράγμα συμφωνούμε με πάθος: το Ηνωμένο Βασίλειό μας θα είναι καλύτερο αν μείνει ενωμένο», υποστήριξε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. «Γι’ αυτό, αύριο, το σωστό μέρος για μας δεν είναι το Γουεστμίνστερ για την ώρα του πρωθυπουργού, αλλά η Σκωτία, όπου θα ακούσουμε τον κόσμο και θα μιλήσουμε με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της εκστρατείας για την απόσχιση, Αλεξ Σάλμοντ, χαρακτήρισε «απίστευτη αντίδραση της τελευταίας στιγμής» την μετάβαση στη Σκωτία του Κάμερον, του Φιλελεύθερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ.

Για τον βρετανικό Τύπο, ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας θα είναι καταστροφική όχι μόνο για τον Κάμερον, ο οποίος κινδυνεύει με εσωκομματική «ανταρσία» αλλά και για τον Μίλιμπαντ, το κόμμα του οποίου κερδίζει μεγάλο ποσοστό των εδρών του στη Σκωτία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου