Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ασυνήθιστες μορφές ζωής σε σχήμα μανιταριού













Ένα παράξενο και αταξινόμητο πλάσμα της θάλασσας σε σχήμα μανιταριού εντοπίστηκε από τους ερευνητές στη μακρινή Αυστραλία.


Δύσκολο να ταξινομηθούν… Αυτά τα μυστηριώδη πλάσματα σε σχήμα μανιταριού δεν ανήκουν σε καμία από τις υπάρχουσες οικογένειες έμβιων όντων. Photo: Plos One. Πηγή: Supplied

Η ΦΥΣΗ βρίσκει πάντα τρόπους να μας εκπλήσσει. Οι ιδιόμορφοι οργανισμοί, που ανασύρθηκαν από βάθος 400-1000 μέτρων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Αυστραλίας, δεν έχουν κανένα προηγούμενο.

Πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη ενός παράξενου οργανισμού που δεν φαίνεται να ταιριάζει σε οποιαδήποτε ομάδα οργανισμών από όσες γνωρίζει η επιστήμη. Δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε καμία από τις μεγάλες οικογένειες οι οποίες περιλαμβάνουν από σπονδυλωτά ζώα έως ανθοφόρα φυτά.

Το συγκεκριμένο είδος ζώου, στο οποίο δόθηκε η ονομασία “Δεδρόγραμμα” (Dendrogramma), αποτελείται κυρίως από ένα εξωτερικό δέρμα που περιβάλλει ένα είδος στομαχιού που είναι μαζί και οισοφάγος. Δέρμα και στομάχι χωρίζονται μεταξύ τους από ένα πυκνό στρώμα ενός παράξενου υλικού που μοιάζει με ζελέ.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι συνδέεται με κάποιες αρχαίες μορφές ζωής, οι οποίες εξαφανίστηκαν πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια, και ότι μπορεί να αντιπροσωπεύει μια αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία πολυκυτταρικής ζωής.

Τα είδη έχουν ονομαστεί Dendrogramma Enigmatica και Dendrogramma discoides (Δεδρόγραμμα Αινιγματικό και Δεδρόγραμμα δισκοειδές).
photo


Αρχαία ζωή… Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα παράξενα αυτά πλάσματα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια αποτυχημένη πρώτη απόπειρα δημιουργίας πολυκυτταρικής ζωής. Photo: Plos One. Πηγή: Supplied
text
Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Γιόργκεν Όλεσον, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δήλωσε ότι «τα δύο είδη σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι αντιπροσωπεύουν έναν πρώιμο κλάδο του δέντρου της ζωής, και έχουν ομοιότητα με την πανίδα “Ediacara” που εξαφανίστηκε πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια».

Οι επιστήμονες θα κάνουν τώρα μια νέα προσπάθεια μήπως ανακαλύψουν και άλλα είδη του παράξενου αυτού ζώου που ζει στα βάθη των ωκεανών
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου