Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Εκρηξη ηφαιστείου στην Ιαπωνία με 8 τραυματίες

ekriksi-ifaisteiou-stin-iapwnia-me-8-traumaties


Η έκρηξη του ηφαιστείου Μοντ Όντεϊκ, στην Ιαπωνία, που έχει ύψος 3.067 μέτρα, έγινε σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα). Τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι.
Ένα ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται στην κεντρική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, εκτοξεύοντας στάχτη και πέτρες στον αέρα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Μοντ Όντεϊκ σημειώθηκε το 1979, όταν το ηφαίστειο εκτόξευσε στον αέρα περισσότερους από 200.000 τόνους στάχτης

Η έκρηξη του Μοντ Όντεϊκ, που έχει ύψος 3.067 μέτρα, έγινεσήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα). Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαντεράστια σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από το ηφαίστειο που είναι αγαπημένος προορισμός για τους περιπατητές στην Ιαπωνία.

Η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε πως οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους σοβαρά, ενώ οι τοπικές αρχές έλαβαν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τραυματίες πεζοπόρους.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ότι θα σημειωθούν και άλλες εκρήξεις και προειδοποίησε ότι στάχτη και πέτρες μπορεί να εκτοξευθούν σε απόσταση έως και τεσσάρων χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Μοντ Όντεϊκ σημειώθηκε το 1979, όταν το ηφαίστειο εκτόξευσε στον αέρα περισσότερους από 200.000 τόνους στάχτης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.




Μια γυναίκα νεκρή και περισσότεροι από 30 σοβαρά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έκρηξης του ηφαιστείου Μάουντ Οντέικ στην Ιαπωνία. Το ηφαίστειο εξερράγη την στιγμή που στις πλαγιές του βρίσκονταν πεζοπόροι. Ενας εξ αυτών κατέγραψε σε βίντεο το πυροκλαστικό νέφος από την κρατήρα να κατηφορίζει με ορμή την πλαγία.
Ορειβάτες έχουν αποκλειστεί

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το ηφαίστειο Μάουντ Οντέικ, εξερράγη λίγο πριν από το μεσημέρι με αποτέλεσμα η διάπυρη στάχτη να αρχίσει να κυλάει από τη νότια πλαγιά του βουνού σε έκταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τη NHK, περίπου 230 ορειβάτες κατάφεραν να κατέβουν από το βουνό, ενώ 41 αποκλείστηκαν και αναμένεται να προσπαθήσουν να κατέβουν αύριο. Ο πρωθυπουργός Σϊνζο Άμπε, διέταξε τον στρατό να βοηθήσει τις προσπάθειες διάσωσης. Η αστυνομία έστειλε μία 80μελή ομάδα στο βουνό για να βοηθήσει τους ορειβάτες, ενώ το νοσοκομείο της νομαρχίας Κίζο δήλωσε πως απέσπασε εκεί μια ιατρική ομάδα διάσωσης.
«Ηταν σαν κεραυνός»

«Ήταν σαν κεραυνός», δήλωσε μία γυναίκα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK για την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου έπειτα από επτά χρόνια. «Άκουσα ένα μπουμ, μπουμ, και μετά σκοτείνιασαν τα πάντα».

«Όλα έξω είναι λευκά, φαίνεται σαν να έχει χιονίσει. Η ορατότητα είναι πολύ κακή και δεν μπορούμε να δούμε την κορυφή του βουνού», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μάρι Τεζούκα που εργάζεται σε ένα ορεινό καταφύγιο για τους ορειβάτες.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να κλείσουμε το καταφύγιο και μετά σχεδιάζουμε να κατέβουμε... Είναι μια περίοδος αιχμής λόγω της αλλαγής των φθινοπωρινών φύλλων. Είναι μία από τις πιο πολυάσχολες περιόδους για εμάς», είπε

Το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο ανέφερε πως οι εισερχόμενες εσωτερικές πτήσεις καθυστέρησαν 40-50 λεπτά επειδή αναγκάστηκαν να αλλάξουν διαδρομή. Οι διεθνείς πτήσεις από και προς το Χανέντα δεν επηρεάστηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου