Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ ΤΟ 2003 !!!!!


Τον Ιανουάριο του 2003 σε μελέτη που έκανε το τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και δημοσίευσε σε ξένο περιοδικό έκανε  «ακτινογραφία» στον τύμβο Κάστα που κάποιοι θέλουν να μας πείσουν πως μόλις ανακάλυψαν, και έδειξε ένα δαιδαλώδες μνημείο με επτά θαλάμους: Αυτή η απεικόνιση είναι ο «οδηγός» των σημερινών ανασκαφών και μην μας παραμυθιάζουν ότι μπορεί να είναι όλο κι όλο οι 3 θάλαμοι..

 Ένας ολόκληρος πλανήτης, ξένοι και Έλληνες αρχαιολόγοι ιστορικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούν με θαυμασμό την βήμα βήμα αποκάλυψη του μεγαλειώδους τύμβου στην Αμφίπολη με αγωνία ως προς τα μυστικά τα οποία κρύβει αυτό το μεγαλοπρεπές μνημείο αλλά και αγωνία για το αν πραγματικά θα μας δώσουν την αλήθεια για τα ευρήματα..


Μυστικά, τα οποία φαίνεται πως οι Αρχές γνώριζαν πολλά χρόνια πριν και ευρήματα που μάλλον επιμελώς κρύβουν…

  • Τι γνώριζαν αρχαιολόγοι και πολιτικοί για τα μνημεία και γιατί σιώπησαν;; θυμίζουμε πως η περιοχή έβγαλε 2 πρωθυπουργούς ( έναν και καλά εθνάρχη και έναν μπ@@χέσα)
  • Τι άλλο υπάρχει εκεί γύρω που μας κρύβετε;;; Η μελέτη δείχνει και άλλα σημαντικά σημεία. 
  • Που είναι τα τρία επιστύλια και τι αναγράφουν επάνω;;; Θέλουμε να ξέρουμε ακόμη και αν είναι γραμμένες με σλαβικά και όχι ελληνικά, δώστε φωτογραφίες και μετά ας τα φυλάνε 30 αστυνομικοί.
  • Και για αυτό το μνημείο θα πρέπει οι φίλοι σας και αφεντικά σας να σας υποδείξουν τι θα βγάλετε προς τα έξω;; 

Σύμφωνα με την “PRESS” έρχεται στο φως η πλήρη μελέτη των γεωφυσικών ερευνών που διεξήγαγαν το 2003 η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την επιστημονική ομάδα του Λάζαρου Πολυμενάκου. 

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια σεισμική τομογραφία, μια «ακτινογραφία», η οποία έδειξε στους επιστήμονες τι υπήρχε κάτω από τους τόνους χωμάτων (τότε). Αυτό που δίνει διαστάσεις θρίλερ στην όλη υπόθεση, είναι το γεγονός ότι ακόμα και τότε, η μελέτη δημοσιεύθηκε –ως είθισται- σε επιστημονικό περιοδικό, δίχως να συνοδεύεται όμως από το τελικό της αποτέλεσμα: Δηλαδή, οι τρισδιάστατες απεικονίσεις του εσωτερικού του τύμβου, είχαν αποκοπεί από τη μελέτη και δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ. Γιατί; Ποιο μυστικό ήθελαν να προφυλάξουν οι επιστήμονες, ή (και) οι ελληνικές Αρχές;



Η μελέτη

Τι είναι λοιπόν αυτή η μελέτη που φέρνει σήμερα στο φως η “PRESS”; Εν περιλήψει, το 2003, η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, ήδη συνταξιοδοτημένη από το 1999, διεξήγαγε σε συνεργασία με το εργαστήριο γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (επικεφαλής ο Σ. Παπαμαρινόπουλος) μελέτη στον τύμβο Καστά. Με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας, χρησιμοποιώντας κύκλωμα γεωφώνων κ.λπ. οι τρεις γεωλόγοι και η διακεκριμένη αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, διευθύντρια επί 25 χρόνια (1975-2000) της Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του Μουσείου της Καβάλας, αποπειράθηκαν να ανιχνεύσουν το εσωτερικό του τεχνητού λόφου.

Η ομάδα λοιπόν, δούλεψε με την μέθοδο της σεισμικής τομογραφίας και κατέγραψε ό,τι υπήρχε μέσα, δημιουργώντας μια τρισδιάστατη επεξεργασμένη εικόνα του εσωτερικού του τύμβου. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε (δίχως τις τρισδιάστατες εικόνες) στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Archaeological Prospection (όπως ορίζει το επιστημονικό τυπικό) συνοψίζει τα πρώτα επεξεργασμένα αποτελέσματα της γεωφυσικής ερευνάς τα οποία διαμόρφωσαν ένα πρώτο μοντέλο για την περαιτέρω έρευνα του τύμβου.

Η ομάδα των επιστημόνων λοιπόν, (οι γεωφυσικοί Λάζαρος Πολυμενάκος, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Αθανάσιος Λιόσης και η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη) καταλήγει ότι πρόκειται για ένα «ενιαίο κτίριο με ενδιάμεσες διαιρέσεις, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που διαφέρει από τους μακεδονικούς τάφους της εποχής». Κάποια από τα ευρήματα της μελέτης, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί από τις ανασκαφές. Όπως η γιγαντιαία ράμπα (100 μ. μήκος επί 5 μέτρα ύψος) με τα σκαλιά και τους τρεις πρώτους θαλάμους.

Η κάτοψη του λόφου με τα σημεία από τα οποία έγιναν οι μετρήσεις περιμετρικά. Ο μαρμάρινος περίβολος, ο τάφος και οι χώροι του ήταν καταγεγραμμένα στην σεισμική τομογραφία.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη η μέθοδος της ακτινωτής τομογραφίας με την χρήση των σεισμικών, εφαρμόστηκε «σε τεχνητό λόφο (πιθανό τύμβο) στη θέση Καστά Μεσολακκιάς Σερρών στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης έγινε διερεύνηση για τη λιθολογική δομή και τον εντοπισμό αρχαιολογικών δομών στο εσωτερικό του λόφου.

Το περιβάλλον εφαρμογής αποτελείται από πιθανά κατάλοιπα κλασσικών ή ελληνιστικών κατασκευών σε μέτρια έως ασθενώς συνεκτικό εδαφικό υλικό μέγιστου πάχους 15m. Το γεωλογικό υπόβαθρο είναι στιφρή άργιλος και βρίσκεται σε μέσο βάθος 5.0 m. Η τοποθεσία βρίσκεται σε κοιλάδα, με μικρή μορφολογική κλίση. Ερευνήθηκε έκταση κυκλικής διατομής με ακτίνα 90 m και πάχος 6-8 m».



Στη σεισμική τομογραφία φαίνεται καθαρά το πού βρίσκεται το ταφικό μνημείο και ποιες είναι οι διαστάσεις του.

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2003, το ταφικό οικοδόμημα έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική – προς την αρχαία Αμφίπολη – και οι διαστάσεις του είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων 20 μέτρα μήκος, 5 μέτρα πλάτος, 5 μέτρα ύψος και περιλαμβάνει μια ράμπα – από την ανασκαφή αποδείχθηκε ότι είναι σκαλάκια – και ένα ταφικό μνημείο.

Από τις διαστάσεις που δίνει η μελέτη ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό οικοδόμημα 100 τ.μ. και ύψους 5 μέτρων, το οποίο είναι μέσα σε ένα τύμβο με μαρμάρινο περίβολο μήκους 497 μέτρων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις διαστάσεις που φέρεται να έχει το ταφικό μνημείο, προκύπτει ότι τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από την ανασκαφή στο τάφο, είναι μόλις λίγα μέτρα από την είσοδο και περίπου μέχρι το μέσο της διαδρομής των 20 μέτρων. Ανάμεσα στους άλλους δαιδαλώδεις διαδρόμους που «δείχνει» η τομογραφία, φαίνεται πως ο κύριος ταφικός θάλαμος, 20 τμ, απέχει μόλις λίγα μέτρα από εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η ομάδα της κ. Περιστέρη. Τι θα συναντήσουμε εκεί;



Οι δομές

Στη μελέτη, επισημαίνονται τα σήματα υψηλής και χαμηλής συχνότητας που καταγράφουν τα όργανα γεωλογικής έρευνας με τις συντομογραφίες H και L. Στην πρώτη περίπτωση, καταγράφονται σήματα σε 7 τομείς στον κεντρικό (H1), τον ανατολικό (H2, H3), τον βόρειο (H4) και τον βορειοανατολικό τομέα (H5, H7). Στη μελέτη αναφέρεται ότι «αυτές οι ανωμαλίες μεταφράζονται ως συνεκτικό υλικό, το οποίο θα μπορούσε να κατοπτρίζει λίθινες κατασκευές». Μιλάμε δηλαδή για ένα δαιδαλώδες μνημείο με επτά θαλάμους; Οι «χαμηλές συχνότητες» περιγράφονται ως «χαλαρό-μαλακό υλικό, που προφανώς γεμίζει το κενό ανάμεσα στις κατασκευές». Περιγράφεται λοιπόν το χώμα με το οποίο ήταν σφραγισμένος ο τύμβος.



Βρήκαν και τρίτο θάλαμο!

Εκτός από τον θαυμασμό, το δέος και τη συγκίνηση που προκαλεί στο παγκόσμιο, πλέον, κοινό (μην ξεχνάμε τα συγκινητικά αφιερώματα των ξένων ΜΜΕ), το πληροφοριακό υλικό που δίνεται στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού, κεντρίζει ακόμη περισσότερο την περιέργεια. Διότι, όπως διακρίνεται στις τελευταίες φωτογραφίες, ο διαφραγματικός τοίχος στον οποίον υποτίθεται πως δεσπόζουν οι Καρυάτιδες, δεν… υπάρχει!

Εν τη απουσία του ενδιάμεσου τοίχου, ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο θάλαμο του τάφου, οι αρχαιολόγοι φαίνονται να κινούνται ελεύθερα στο διάστημα ανάμεσα και πίσω από τις δύο Καρυάτιδες. Πίσω από τις Κόρες λοιπόν, βρίσκεται ένας ακόμη μεγαλύτερος, ως προς το ύψος του, θάλαμος, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σκαλοπάτια.



O επόμενος, τρίτος θάλαμος στη σειρά, αυτός που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες, έχει σκαλοπάτια που σημαίνει ότι το επίπεδο του δαπέδου κατεβαίνει ακόμη πιο χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος θάλαμος ενδεχομένως να είναι ένα κλιμακοστάσιο, γεμάτο με την αμμώδη επίχωση, με σκοπό την δημιουργίας μιας «αμμώδους στήλης» που προστάτεψε τον ταφικό θάλαμο από τους επίδοξους τυμβωρύχους, για δυόμισι χιλιάδες χρόνια...

Το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ αναφέρει απλώς ότι «προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες». Και είναι τέτοιες οι γωνίες λήψης των φωτογραφιών, ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματίσει κάποιος ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου ή συγκεκριμένα της μορφής που έχει ο διαφραγματικός τοίχος των Καρυάτιδων.

Οι δύο Κόρες λοιπόν, έχουν δείξει το δρόμο και λίγο μένει μέχρι να μάθουμε ποιος είναι ο ένοικος..

Διαβάστε όλη τη μελέτη


Προσέξτε τις δαιδαλώδες σήραγγες που μάλλον βρίσκονται στους κάτω ορόφους.. 

http://issuu.com/presstime/docs/amphipolis_paper/5?e=6498950/9341340

Το είδαμε εδώ:

Αν πρόκειται για ταφικό μνημείο και όχι για αρχαίο νομισματοκοπείο ή δημόσιο κτήριο και βιβλιοθήκη παλαιότερη από αυτή της Αλεξάνδρειας σύμφωνα με τον ερευνητή Λεκάκη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου