Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Κόσοβο: Τον Αύγουστο τα πορίσματα της ειδικής ομάδας που ερευνά το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων

Κόσοβο: Τον Αύγουστο τα πορίσματα της ειδικής ομάδας που ερευνά το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων

Ο Κλιντ Ουίλιαμσον, Αμερικανός ερευνητής, επικεφαλής της ειδικής ομάδας που ερευνά τις καταγγελίες για εμπόριοανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, που περιγράφονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι θα δημοσιοποιήσει τον Αύγουστο τα αποτελέσματα της τριετούς έρευνας, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Πρίστινας.Στον Κλιντ Ουίλιαμσον, επικεφαλής της ειδικής ομάδας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) ανατέθηκε το 2011 να διερευνήσει τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι για εγκλήματα σε βάρος Σέρβων και άλλων αμάχων μετά τη λήξη των συγκρούσεων στο Κόσοβο, την περίοδο 1999-2000 και τους ισχυρισμούς ότι η ανώτατη ηγεσία της Πρίστινας συμμετείχε στο έγκλημα της αφαίρεσης ανθρώπινων οργάνων από απαχθέντες πολίτες και της πώλησής τους στη μαύρη αγορά.

Αν και η ανακοίνωση των πορισμάτων των ερευνών είχε σχεδιαστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αμέσως μετά την έναρξη της νέας θητείας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex), τελικά θα καθυστερήσει κατά 1,5 μήνα, αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου.

Την αναβολή επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της ειδικής ομάδας ερευνών (SITF), Ζοάου Σόουζα, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα "Τριμπούνα" ότι σχεδιάζεται η ανακοίνωση των πορισμάτων τους επόμενους μήνες.

Στους διπλωματικούς κύκλους διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο, με τον οποίο ο Κλιντ Ουίλιαμσον θα πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Πρίστινας, ορισμένες από τις χώρες που στηρίζουν την SITF απαίτησαν δημόσια έκθεση, στην οποία θα αποσαφηνίζονται όλες οι καταγγελίες του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην έκθεσή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Βουλή του Κοσόβου υιοθέτησε, τον περασμένο Απρίλιο, νόμο για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου