Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ετοιμο για το γύρο του κόσμου το ηλιακό αεροπλάνο


















Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη δοκιμαστική του πτήση, το ελβετικό αεροπλάνο Solar Impulse 2, το οποίο κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, «ξεκουράζεται» και ετοιμάζεται να ξεκινήσει δυναμικό πρόγραμμα μέσα στο καλοκαίρι ώστε στις αρχές του 2015 να αποπειραθεί να πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου.


Το Solar Impulse 2 από πίσω και πάνω, για να έχετε μια ιδέα των ηλιακών κυψελών τουΟ ενθουσιασμός ήταν «εκτυφλωκτικός» -σαν την ηλιακή ενέργεια δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, χθες στην αεροπορική βάση του Παγέρν, στην κεντρική Ελβετία, απ' όπου σηκώθηκε το αεροσκάφος, γνωστό στους φίλους του ως Si2. Πρόκειται για το δεύτερο και καινούριο πρωτότυπο του Solar Impulse, το οποίο τροφοδοτείται αποκλειστικά από την ενέργεια των ηλιακών κυψελών του, έχει άνοιγμα πτερύγων 72 μέτρα, όσο και ένα Airbus Α380, αλλά για βάρος 2.300 κιλών, 150 φορές μικρότερο από το γιγάντιο αεροπλάνο της Airbus.

Με τον Γερμανό πιλότο δοκιμών Μάρκους Σέρντελ στα χειριστήρια, το αεροπλάνο ανέπτυξε ταχύτητα στην πίστα, προωθούμενο από τους τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες του που τροφοδοτούνται από 17.200 ηλιακές κυψέλες. Με φτερά, που είναι μεγαλύτερα από αυτά ενός Boeing, το Si2 διήνυσε μερικές εκατοντάδες μέτρα και απογειώθηκε. Η πτήση του διήρκεσε 2 ώρες και 15 λεπτά, μισή ώρα περισσότερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, και το αεροσκάφος δεν ανέβηκε σε ύψος μεγαλύτερο των 1.800 μέτρων, στο οποίο πραγματοποίησε μερικούς ελιγμούς.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό αεροσκάφος. Η εμπειρία και οι προοπτικές χρήσης της ηλιακής ενέργειας είναι μοναδικές - θα δώσουν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα της ανθρωπότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της πτήσης ο Μάρκους Σέρντελ.

Το 2010, το ηλιακό αεροπλάνο είχε πραγματοποιήσει μια πτήση 26 ωρών χωρίς σταθμό και πέρσι έκανε νέες πτήσεις ρεκόρ, με πιλότους τους Αντρέ Μπόρσμπεργκ και Μπερτράν Πικάρ, που διέσχισαν την Ευρώπη και στη συνέχεια έφθασαν ώς το Μαρόκο, πριν διασχίσουν τις ΗΠΑ τον Μάιο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου