Τρίτη 15 Απριλίου 2014

'Η Ρωσία μας κήρυξε τον πόλεμο''

''Η Ρωσία μας κήρυξε τον πόλεμο'' - Πάγωσε ολόκληρος ο πλανήτης από την δραματική ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας

- Δραματική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας: Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου – Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής
- SOS από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας: Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών αποκλείστηκε από χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης
- Ψυχροπολεμικές δηλώσεις και απειλές μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας
- Ρώσοι κομάντο καταλαμβάνουν σταδιακά τις βάσεις της Κριμαίας
- Πούτιν σε Ομπάμα:“Πρέπει να προστατεύσω τα συμφέροντα της Ρωσίας”


Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος.



''Πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου''



«Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» προσέθεσε.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφή» σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα διεθνείς παρατηρητές να βοηθήσουν να προστατευτούν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται με τη Ρωσία.

Ο Χριχοριγ Νεμίρια, ένας βουλευτής του κοινοβουλίου, δήλωσε πως το κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπογράφοντες της συνθήκης του 1994 για τα πυρηνικά η οποία εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας.

1.000 ένοπλοι έχουν αποκλείσει μια μονάδα της ουκρανικής συνοριοφρουράς


Περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν σήμερα την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του.

«Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών στην Περεβάλν (σ.σ. κοντά στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας) αποκλείστηκε από περίπου χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητα των ενόπλων.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε το πρωί ότι ένας Ρώσος αξιωματικός έδωσε στους Ουκρανούς στρατιωτικούς προθεσμία «έως τις πέντε» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα για να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης περίπου 400 τουφεκιοφόροι του ναυτικού παραμένουν αποκλεισμένοι από το πρωί στη βάση τους στη Φεοντόσια, ένα λιμάνι περίπου 200 χλμ. από τη Συμφερόπολη, από «Ρώσους στρατιωτικούς» που απαίτησαν να τους παραδώσουν τον οπλισμό τους.


Γενική επιστράτευση στην Ουκρανία:



Ένα βήμα πριν από την σύρραξη βρίσκεται η Κριμαία μετά την απόφαση της Ουκρανίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού το στρατό της “απαντώντας” με αυτόν τον τρόπο την ψήφιση από την Άνω Βουλή για ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας "μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η Ουκρανία κινητοποιεί όλους τους εφέδρους ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν.

Όπως είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, “το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να καλέσει απ' όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή". Ο ίδιος δήλωσε οτι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Ρώσοι κομάντο καταλαμβάνουν σταδιακά τις βάσεις της Κριμαίας:


Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των "νόμιμων" ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου