Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΗΠΑ: Έξω οι Κούρδοι από τον κατάλογο της τρομοκρατίας…


Δύο από τους πιο γνωστούς και ενεργούς στις διεθνείς σχέσεις της χώρας τους Αμερικανοί Γερουσιαστές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο γνωστός Τζον Μακέιν, εισηγήθηκαν ψήφισμα με το οποίο δύο κουρδικές οργανώσεις, οι οποίες έως τώρα χαρακτηρίζονταν ως «τρομοκρατικές», ζητείται να αποχαρακτηριστούν!

Πρόκειται για το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), οι οποίες δραστηριοποιούνται στο βόρειο Ιράκ. Είναι οι δυο οργανώσεις που ελέγχουν ουσιαστικά το ιρακινό Κουρδιστάν, με την πρώτη να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την Τουρκία και τη δεύτερη με το Ιράν. Η πρόταση των δύο Γερουσιαστών τυγχάνει, από όσα ακούγονται, της υποστήριξης του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα.



Το αιτιολογικό πίσω από την πρόταση αυτή είναι ότι οι δύο κουρδικές οργανώσεις πολέμησαν υπέρ των Αμερικανών και εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. «Η παραμονή των οργανώσεων αυτών στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων αποτελεί προδοσία έναντι των Κούρδων φίλων μας, οι οποίοι έδρασαν σταθεροποιητικά στην περιοχή και επέδειξαν ιδιαίτερη νομιμοφροσύνη έναντι των ΗΠΑ», αναφέρουν οι δύο Γερουσιαστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν είναι ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί (συνέρχεται στη Γερμανία, από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί), ενώ επικεφαλής του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο Μασούντ Μπαρζανί,ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι ΗΠΑ νομιμοποιούν, με τον τρόπο αυτό, την κουρδική εθνική παρουσία στην περιοχή και προαναγγέλλουν εξελίξεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου