Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Κριμαία, Κύπρος και Θράκη



Η αντιπαράθεση στην Κριμαία, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, κανένα λογικό αναλυτή και παρατηρητή δεν ενθουσιάζει. Το ψυχροπολεμικό κλίμα, μόνο περιπέτειες προιωνίζεται. Σε μια γεωπολιτική αντιπαράθεση, που τείνει να αναβιώσει, ιστορικές αντιπαλότητες, εκκρεμότητες του παρελθόντος, θρησκευτικές συγκρούσεις και αμοιβαία καχυποψία.

Οι κοινές προκλήσεις-τρομοκρατία, παράνομη μετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα- που Ανατολή και Δύση, αντιμετωπίζουν δεν έχουν φανεί μέχρι σήμερα αρκετές για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κρίσης. Που ως επακόλουθη συνέπεια έχουν την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και σημασίας της χώρας μας . Η οποία ωστόσο είναι τραγικά απούσα. Παρά τις ευκαιρίες και γιατί όχι την υποχρέωση για ανάληψη πρωτοβουλιών. Τόσο λόγο της άσκησης της Προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης, όσο και λόγω των ιστορικών σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τους εμπλεκόμενους λαούς. Αντ’ αυτού βλέπουμε χώρες όπως η Ρουμανία, να διεκδικούν ρόλο.

Απότοκος των εξελίξεων και η τάση μερίδας-σημαντικής- της κοινής γνώμης, να επιδοκιμάσει την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία. Για την προστασία όπως τονίζεται των ρωσόφωνων και όσων έχουν ρωσική συνείδηση. Δικαίωμα θεμελιώδες και απαράγραπτο. Που σε σχέση με τη χώρα μας καθιστά αναγκαία την επισκόπηση ιστορικών δεδομένων και πραγματικοτήτων. Όπως την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, με το πρόσχημα της προστασίας των Τούρκων του νησιού. Και το εφιαλτικό ενδεχόμενο σχετικές πρακτικές, να επιχειρηθούν στο μέλλον για τη Θράκη. Παράμετροι που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Και που έχουν βαρύνουσα σημασία στην ερμηνεία και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Το οποίο δυστυχώς σε πλείστες όσες περιπτώσεις, εφαρμόζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά και αντανακλά την ισχύ των Μεγάλων Δυνάμεων. Που όμως δεν μπορείς να το επικαλεστείς, όταν έχεις αποδεχθεί ή ακόμη περισσότερο εγκρίνει την παραβίασή του. Και έχοντας πάντα υπόψη ότι απέχουμε πολύ από το να είμαστε Μεγάλη Δύναμη.

Ευθύβολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου