Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Μετάγγιση αίματος: Η νέα μορφή ντόπινγκ

Μετάγγιση αίματος: Η νέα μορφή ντόπινγκ

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το ντόπινγκ μεταξύ των αθλητών χάρη σε μια νέα μέθοδο που αυξάνει την αντοχή μέσω της μετάγγισης αίματος, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το φαινόμενο, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, βασίζεται στη μετάγγιση αίματος της ίδιας ομάδας στο σώμα πολλών αθλητών. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια και άρα διευκολύνεται η μεταφορά οξυγόνου προς το μυικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της σωματικής αντοχής.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Διάθλου (IBU) οι εν λόγω παράνομες μεταγγίσεις γίνονται ολοένα πιο διαδεδομένες μεταξύ των αθλητών που επιδιώκουν κάποια διάκριση και δεν είναι ανιχνεύσιμες από τα τεστ αντιντόπινγκ.

"Οι υποψίες μας κινήθηκαν αρχικά όταν ένας μεγάλος αριθμός αθλητών που λάμβαναν μέρος στη Χειμερινή Ολυμπιάδα του Salt Lake City το 2002 εμφάνιζαν βελονονυγμούς (τρυπήματα από βελόνα) στα χέρια.

Στην αρχή πιστέψαμε ότι επρόκειτο για τα σημάδια των εξετάσεων που γίνονταν προληπτικά για να εξακριβωθούν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης των αθλητών. Όμως επρόκειτο για μεγάλους σε έκταση νυγμούς, που μαρτυρούσαν ότι οι χρησιμοποιούμενες βελόνες ήταν μεγαλύτερες σε διάμετρο και άρα επρόκειτο μάλλον για μεταγγίσεις, παρά για εξετάσεις ρουτίνας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η εφαρμογή της εν λόγω παράνομης μορφής ντοπαρίσματος πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960, όταν πολλοί αθλητές έδιναν μέρος του αίματός τους προς φύλαξη και το μετάγγιζαν εκ νέου στον οργανισμό τους λίγο πριν από τον αγώνα.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, το αίμα έπρεπε να φυλάσσεται σε ειδικές συνθήκες, ώστε να διατηρείται αναλλοίωτο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα πρακτική, το προς μετάγγιση αίμα παραμένει στον οργανισμό του δότη μέχρις ότου χορηγηθεί στο συμβατό από άποψη ομάδας αθλητή.

health.in.gr
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου