Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η “μάχη” του Los Angeles: τελικά ήταν UFO ή όχι;


Το αιώνιο πρόβλημα της “ufo-λογίας”

Πολλά είναι τα αιώνια προβλήματα της μελέτης επί των περιπτώσεων της θέασης Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων, ένα από τα βασικότερά της, όμως, το χρεώνω τόσο σε μια μερίδα “ουφολόγων” όσο και σε μια μερίδα σκεπτικιστών: την προσπάθεια στήριξης ή αποδόμησης (ανάλογα σε ποιά ομάδα αναφερόμαστε) των “αποδείξεων” των στενών επαφών μέσα από τη χρήση (και πάλι αναλόγως του σκοπού) “τεκμηρίων” που συνίστανται σε φωτογραφίες ή βίντεο. 


Τόσο οι μεν όσο και οι δε, χρησιμοποιούν βεβαίως τις προσωπικές μαρτυρίες αυτοπτών ή αυτηκόων μαρτύρων αλλά τις καθιστούν δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στη δύναμη μιας εικόνας, κινούμενης ή ακίνητης.
Βεβαίως η εικόνα είναι πολύ περισσότερο πιστευτή στον κόσμο από ότι μια αμφιλεγόμενη ίσως προσωπική εμπειρία, η οποία έχει μοναδική αξία για τον άνθρωπο – μάρτυρα και για τον πολύ στενό του κύκλο αλλά η αλήθεια είναι πως εδώ και χρόνια ολόκληρη η έρευνα έχει αναλωθεί στην εξέταση φωτογραφιών και βίντεο, βάζοντας στην άκρη όχι απλά τον ανθρώπινο παράγοντα αλλά και τη συνδυαστική χρήση πολλών διαφορετικών ενδείξεων που ίσως μας οδηγούσε (όπως έχει ήδη κάνει σε σοβαρούς ερευνητές ανεξαρτήτως της ερμηνείας που δίνουν στο φαινόμενο των ΑΤΙΑ) σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Όπως έλεγε και ο Ζακ Βαλέ, το φαινόμενο των UFO συνδυάζεται με γενικότερα ζητήματα μεταφυσικής και ως τέτοιο θα πρέπει να εξετάζεται και συμφωνώ μαζί του. Μια τέτοια αμφιλεγόμενη ιστορία είναι και η περίφημη “Μάχη του Λος Άντζελες”, η οποία συνέβη το 1942 και αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης, για μια ακόμη φορά, μεταξύ των ουφολόγων και των σκεπτικιστών.

Η “μάχη” του Λος Άντζελες

Πρόκειται για ένα περιστατικό που συνέβη στα τέλη Φεβρουαρίου του 1942, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου τρεις μήνες μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ, που ήταν και η αιτία εισόδου των ΗΠΑ στον πόλεμο. Εξαιτίας της επίθεσης και λόγω πληροφοριών ότι οι Ιάπωνες θα επιχειρούσαν και δεύτερο χτύπημα στην Καλιφόρνια, η πόλη του Λος Άντζελες είχε εξοπλιστεί με αντιαεροπορικά και είχε προετοιμαστεί ώστε να αποκρούσει ένα πιθανό χτύπημα. Είχε μεταφερθεί στρατός, ο οποίος είχε αναπτύξει αντιαεροπορικά, είχαν δημιουργηθεί οδοφράγματα και ραντάρ παρακολουθούσαν διαρκώς τον εναέριο χώρο, όπως και τη θάλασσα. Μετά τα μεσάνυχτα πληροφορίες έλεγαν πως το “χτύπημα” θα συνέβαινε μέσα στη νύχτα, οπότε και διατάχθηκε γενική συσκότιση της πόλης και οι κάτοικοι έμειναν στα σπίτια τους, παίρνοντας πληροφορίες από το ραδιόφωνο. Κάποια στιγμή φήμες λένε πως εντοπίστηκε μέσω ραντάρ ένα αντικείμενο στα 120 μίλια μακριά από την πόλη αλλά και πλήθος αναφορών σχετικά με εχθρικά προφανώς σκάφη που κινούνταν στον ουρανό. ισχυροι προβολείς και τροχιοδεικτικά φώτισαν το νυχτερινό ουρανό και περισσότερα από 1.400 βλήματα προσπάθησαν να αποκρούσουν την “επίθεση”, μέσα σε φοβερούς κρότους και στη φωτισμένη νύχτα, που δημιουργούσε μια απόκοσμη αίσθηση σε όσους βρέθηκαν έξω προκειμένου να δουν τι ακριβώς συνέβαινε.


Η “όχι μάχη” του Λος Άντζελες

Τις επόμενες ημέρες η φημολογία συνεχιζόταν, μιλώντας για ένα έως τέσσερα εχθρικά σκάφη να έχουν καταρριφθεί. Το Ναυτικό διέψευσε ότι υπήρξαν ξένα σκάφη στον αμερικανικό εναέριο χώρο αλλά οι πολίτες μιλούσαν καθαρά για παράξενα σκάφη, τα οποία έμοιαζαν με πιάτα ή με φρίσμπι. Αναφορές έκαναν λόγο για μετεωρολογικά μπαλόνια και άλλες καθαρά για αεροσκάφη ενώ κάποιοι άλλοι μιλούσαν για λάθος συναγερμό, διότι όπως έλεγαν ουδέποτε υπήρξε ξένο σκάφος στον εναέριο χώρο. Η δημοσίευση της φωτογραφίας που βλέπετε από μεγάλη εφημερίδα, δημιούργησε την αίσθηση πως η Αμερική τελικά είχε δεχτεί την επίσκεψη ΑΤΙΑ. Χρόνια μετά, έρευνες έδειξαν ότι η φωτογραφία είχε υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι σκεπτικιστές να θεωρούν ότι πρόκειται για πλαστή, σε αντίθεση με τους ουφολόγους που επιμένουν ότι η “μάχη” του Λος Άντζελες ήταν στην πραγματικότητα η επίσκεψη ΑΤΙΑ στις ΗΠΑ και μάλιστα μια από τις περισσότερο διάσημες. Στο πλευρό των ουφολόγων τάσσονται και ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι συγκεντρώνονται μια φορά το χρόνο στην περιοχή για να θυμηθούν ξανά το περιστατικό και που δηλώνουν ότι το σκάφος το οποίο “κλείδωσαν” οι προβολείς σε καμία περίπτωση δεν ήταν μετεωρολογικό μπαλόνι ή λάθος συναγερμός αλλά ήταν πραγματικά ένα εξωγήινο σκάφος ή τουλάχιστον κάποιου είδους άγνωστου αεροσκάφους. Σκεπτικιστές και στρατός επιμένουν στις θέσεις τους πάντως, μιλώντας για ιδιαίτερα τεταμένα νεύρα των όσων βρέθηκαν εκεί, εξαιτίας του φόβου μιας επίθεσης από τους Ιάπωνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου