Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Locusta: Τρίτροχο ηλεκτρικό όχημα πόλης από τον Διονύσιο Κλαυδιανό






Το τρίτροχο όχημα πόλης Locusta, ήταν το αντικείμενο διπλωματικής εργασίας του Διονύσιου Κλαυδιανού στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο το 2007-08. Θέμα της διπλωματικής εργασίας ήταν: "Εργονομικός Σχεδιασμός Τρίτροχου Οχήματος Πόλης με εφαρμογή της Θεωρίας του Αξιωματικού Σχεδιασμού".



Το Locusta είναι ένα τρίτροχο ηλεκτρικό όχημα, διάταξης tadpole (στο εμπρόσθιο τμήμα 2 κατευθυντήριοι τροχοί και στο πισω ένας κινητήριος τροχός). Διαθέτει επίσης, σύστημα ενεργού πλαγιάσματος για καλύτερη πρόσφυση των ελαστικών κατά την εκτέλεση ελιγμών δίνοντας στο όχημα την δυνατότητα να ελίσεται σαν δίτροχο. Επίσης μειώνει σημαντικά την ανατρεψιμότητα του οχήματος χωρίς να απαιτείται μεγάλο πλάτος για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ευστάθεια. To πλεονέκτημα της διάταξης tadpole, έγκειται στην βελτίωση της αντίληψης του όγκου του οχήματος από τον οδηγό καθώς επίσης και στην ενεργητική ασφάλεια του οχήματος. Ειδικότερα, επειδή ο κύριος όγκος του οχήματος βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα, πολύ κοντά στην θέση του οδηγού, παρέχει στον οδηγό την δυνατότητα καλύτερης εποπτείας της θέσης του οχήματος του σε σχέση με τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση ελιγμών. Επίσης η διάταξη tadpole συμβάλει στην καλύτερη παθητική εξισορρόπηση του οχήμαςτος καθώς δεν απαιτείται από τον οδηγό να ισορροπήσει το όχημα κατα τη στάση. Το εμπρόσθιο τμήμα του Locusta φέρει ανεμοθώρακα ο οποίος εκτείνεται κατα μήκος ολόκληρου του οχήματος προστατεύοντας τους αναβάτες από τις καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα συντελεί στην σημαντική μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης. Η στήριξη του ανεμοθώρακα γίνεται πάνω σε μεταλλικές μπάρες ενιαίες σε όλο το μήκος τους. Η διάταξη αυτών των στοιχείων δημιουργεί ένα μεταλλικό κλωβό ο οποίος αυξάνει την παθητική ασφάλεια των αναβατών σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος.




Πέρα απο τον πρακτικό σκοπό της διπλωματικής εργασίας, ήταν η διερεύνηση και η χρήση σύγχρονων μεθόδων σχεδίασης και πιο συγκεκριμένα του Αξιωματικού Σχεδιασμου εφαρμόζοντάς την στο πλαίσιο της εργονομικής σχεδίασης. Η μηχανολογική σχεδίαση του οχήματος είχε εκτελεστεί από τον Παναγιώτη Καρρά το 2002 στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε δεύτερη φάση όπου εκεί ανέλαβε ο Διονύσης Κλαυδιανός, έγινε μελέτη της λειτουργικής μορφολογίας, του εξωτερικού κελύφους καθώς και της αισθητικής του, βασισμένη σε ανθρωπομετρικά σενάρια χρήσης και εμβιομηχανικής. Επιπροσθέτως, πέρα απο την αισθητική προσέγγιση, δόθηκε βάση στη κατασκευή του πλαισίου, του συστήματος διεύθυνσης και ανάρτησης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου