Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η κοιλάδα των φαλαινών στην περιοχή Φαγιούμ της Αιγύπτου.










Υπάρχει και μια άλλη ακόμη πιο αρχαία Αίγυπτο, που είναι γνωστή σε πολύ λίγους ανθρώπους. Η 
περιοχή Φαγιούμ  περιέχει μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα παλαιοντολογικά μνημεία στον κόσμο ένα από τα οποία είναι Wadi Φαλαινών ή η κοιλάδα των φαλαινών. Αυτή είναι μια απομακρυσμένη κοιλάδα στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου. Στα 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου , η κοιλάδα βρίσκεται κοντά στην οροσειρά Al-Κατράνη, γνωστή στους αξιόλογους γεωλογικούς χώρους  για  τα σπάνια απολιθώματα σπονδυλωτών και μεγα-απολιθώματα.

Wadi Hitan: sandstone and rock formations



Η κοιλάδα των φαλαινών, επίσης γνωστή ως Zeuglodon Valley, βρίσκεται εντός των ορίων του Wadi El-Rayan Προστατευόμενη Περιοχή (WRPA) , περίπου ογδόντα χιλιόμετρα από την Πόλη του Φαγιούμ . WRPA δημιουργήθηκε το 1989, και βρίσκεται στην περιοχή του μια σειρά από φυσικές θερμές πηγές και δύο λίμνες που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 1970 από υπερβολική γεωργική  χρήση που διοχετεύεται 
νερό από την κοντινή λίμνη Καρούν (Qarun) .











Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η λεκάνη του Wadi Φαλαινών είχε βυθιστεί στο νερό περίπου 
πριν 40 - 50.000.000 χρόνια . Εκείνη την εποχή, η λεγόμενη Tethys Sea έφτασε πολύ νότια απο την υπάρχον Μεσόγειο. Η Τηθύς Θάλασσα υποτίθεται ότι είχε υποχωρήσει βόρεια και όλα αυτά τα χρόνια έχουν κατατεθεί παχιά ιζήματα από ψαμμίτη και ασβεστόλιθο ορατά σε πετρώματα στην κοιλάδα των Φαλαινών.


(Η θάλασσα της Τηθύος υπήρξε μια μεγάλη κεντρική θάλασσα, η οποία από το παλαιοζωικό μέχρι και τον τριτογενές αιώνα εκτεινόταν ανάμεσα στην Ευρασιατική ήπειρο και την Αφρικανική (Γκοντβάνα). Ονομάστηκε έτσι χάρη στην αρχαία ελληνική θεότητα των ωκεανώνΤηθύς. Σημερινό υπόλειμμα της Τηθύος είναι η Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα.

Όλο αυτό το μεγάλο γεωλογικό διάστημα (600 εκατομμύρια χρόνια περίπου) η Τηθύς παρέμεινε μία μακρόστενη θάλασσα που ένωνε τους δύο μεγάλους ωκεανούς της Γης. Έπαθε πολλές μεταβολές και τα όριά της μεταβλήθηκαν αρκετές φορές. )





Σήμερα, η περιοχή καταλαμβάνεται από πολυάριθμες ανασκαφές των φαλαινών, καρχαρίες, απολιθωμένους θάμνους μαγκρόβια, μια ευρεία ποικιλία των απολιθωμένων φυτών και διάφορα άλλα λείψανα του προϊστορικού θάλασσα. 

Ένα είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει κάποιος απολιθωμένα κοράλλια, δόντια καρχαρία και τα ορυκτά παραμένει διάσπαρτα σε όλη την κοιλάδα. 
Το τοπίο είναι εξίσου εντυπωσιακό και εκπληκτικό.
 Η κοιλάδα βρίσκεται στη μέση του ένα ελκυστικό και ξεχωριστό τοπίο της ερήμου της αιολικής διάβρωσης πλατφόρμες βράχων που περιβάλλεται από αμμόλοφους και τους λόφους. Εκατοντάδες θαμμένοι σκελετοί που έχουν παγιδευτεί για χιλιετίες σε ψαμμίτη σχηματισμούς της αρχαίας θάλασσας που εκτίθεται από τον άνεμο, καθώς και τα αρχαιολογικά έργα.




Οι ανακαλύψεις απολιθωμάτων είναι κυρίως απο των αρχαίων φαλαινών από τα πρώτα είδη που έχουν πλέον εκλείψει.

Το Zeuglodon ή Basilosaurus φάλαινα. Παρ 'όλα αυτά, ο ακριβής λόγος είναι τόσο πολλά τα  αρχαία απολιθώματα φάλαινας αυτού του τύπου που βρίσκεται είναι ακόμη ασαφής. Αυτή η μοναδική κοιλάδα είναι επίσης χαρακτηριστική για ποικίλα είδη φυτών της ερήμου, πολλά είδη ερπετών,  αποδημητικών πουλιών, και από άγρια ​​θηλαστικά, όπως το λευκό ελάφι, τα αιγυπτιακά ελάφια, fennec αλεπού, αλεπού και πολλά άλλα.











Ωστόσο, η παγκόσμια αναγνωρισμένη αξία της περιοχής προέρχεται από την αφθονία και την εξαιρετική συγκέντρωση των σκελετών, την ποιότητα των απολιθωμάτων της, και διατηρημένα φυσικά τη θέση τους σε ένα ελκυστικό και προστατευόμενο τοπίο. Η αρχαία και πλούσια συλλογή απολιθωμάτων φαλαινών σε Wadi Φαλαινών καταδεικνύει ένα σημαντικό στοιχείο και απόδειξη της εξέλιξης των φαλαινών από τα ζώα της γης σε μια θαλάσσια ζωή. Εκατοντάδες απολιθώματα φαλαινών έχουν εκτεθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Η ιστοσελίδα περιέχει πάνω από 390 γνωστούς σκελετούς φαλαινών πέντε διαφορετικές ποικιλίες.













Οι γεωλογικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή από το 1800. 

Οι πρώτοι σκελετοί Basilosaurus βρέθηκαν γύρω στο 1830, αλλά ποτέ δεν μετακινηθικαν λόγω της δυσχερούς προσβασιμότητας στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. 
Τότε πίστευαν ότι είναι  ένα τεράστιο θαλάσσιο ερπετό, και ως εκ τούτου ονομάστηκε η Basilosaurus Βασιλιάς Σαύρα.  
Αργότερα  τα απολιθώματα είχαν αναγνωριστεί ως φάλαινες που σε κάποιο σημείο στην ιστορία, μεταφερόταν εύκολα μεταξύ ξηράς και θάλασσας. 



Η ιστοσελίδα των φαλαινών και απολιθώματα στο Ουάντι Φαλαινών απεικονίζουν σαφώς τις μορφές και τους τρόπους της ζωής κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης που εκπροσωπούν την σημαντικότερη ιστορία  εξέλιξης των θηλαστικών: η εμφάνιση της φάλαινας ως ποντοπόρο θηλαστικού από μια προηγούμενη ζωή ως χερσαίου ζώου. 
Το 1989, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δ. Gingerich διαπίστωσε ότι οι φάλαινες διατηρούσαν άχρηστα πόδια, τα πόδια, και τα δάχτυλα των ποδιών που αντιπροσωπεύουν τα πίσω πόδια που αργότερα έχασαν στον κύκλο εξέλιξης τους. 
Πολλοί από τους σκελετούς φαλαινών είναι σε καλή κατάσταση, όπως αυτά έχουν καλά διατηρηθεί στα πετρώματα. Ήμι-πλήρεις σκελετούς που βρέθηκαν στην κοιλάδα in-situ και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το περιεχόμενο του στομάχου είναι μερικές φορές διατηρημένα.










Παρά τα περισσότερα από 100 χρόνια από τη μελέτη αυτής της περιοχής, δεν υπάρχει πλήρης αποκατάσταση της Basilosaurus δεν έχει ποτέ γίνει. Αυτό έχει τελικά άλλαξε λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης ενός πλήρους 18 μέτρων μήκους σκελετό φάλαινας. 

Ο παλαιοντολόγος Philip D. Gingerich του Πανεπιστημίου του Michigan οδηγεί ακόμα ένα πεδίο ερευνητικής ομάδας ανασκαφών στο Wadi Φαλαινών. 
Τον Απρίλιο του 2005, Δ. Gingerich και οι συνεργάτες του Αιγυπτιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την επιτυχή ανασκαφή του πρώτου πλήρους και καλά διατηρημένο σκελετό ενός Basilosaurus, η φάλαινα μοιάζει με ένα γιγαντιαίο φίδι θάλασσας. Σκοπός του είναι να μεταφέρει το 40 εκατομμυρίων χρόνων απολίθωμα στο Μίτσιγκαν, προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνα  και να τη διατηρήσουν, μετά την οποία θα πρέπει να επιστραφεί και θα εκτεθεί στην Αίγυπτο.










Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποκαλύψει το μυστήριο πίσω από την τεράστια συγκέντρωση Basilosaurus απολιθώματα στην κοιλάδα και να εξηγήσουν πώς η φάλαινα κολύμπησε και η μεταβατική φάση από ζώα της ξηράς που εξελίχθηκε σε  
θηλαστικό των ωκεανών .
 Με τα χρόνια, έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανασκαφές των σκελετών αποδεικνύουν τα τελευταία στάδια της εξέλιξης από τα ζώα της γης σε ζώα θαλάσσης? 
Την απώλεια των πίσω άκρων και μια αλλαγή στην τυπική μορφή του σώματος των σύγχρονων φαλαινών διατηρώντας ορισμένες πρωτόγονες πτυχές της το κρανίο και τη δομή των δοντιών.








Ένας εικονικός σκελετός της φάλαινας Basilosaurus




Η κοιλάδα των φαλαινών (στα αραβικά Wadi Al-Hitan) μια αρχαιολογική περιοχή, παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος το 2005 χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Έκπληκτική περιοχή, με ένα μικρό μουσείο σε πλήρη έναρμόνηση με το περιβάλον. Έμεινα έκθαμβη με τον πλούτο των άπολιθωμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή