Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η ρωσική απάντηση στην Google θα ονομάζεται «Σπούτνικ»


Η ελεγχόμενη από το ρωσικό κράτος εταιρεία τηλεπικοινωνιών Rostelecom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εγκαινιάσει στις αρχές του 2014 μια νέα «μηχανή» διαδικτυακής αναζήτησης με την ονομασία «Σπούτνικ» και θα ανταγωνίζεται την Google αλλά και την ρωσική Yandex.






Η νέα «μηχανή αναζήτησης» θα πάρει το όνομά της από τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που έθεσε ο άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη: Η ΕΣΣΔ είχε θέσει σε τροχιά τον Σπούτνικ τον Οκτώβριο του 1957, σε μια από τις πρώτες ιστορικές νίκες της στην κούρσα του Διαστήματος.

Τώρα φαίνεται πως για το Κρεμλίνο το επόμενο που πρέπει να «κατακτηθεί» είναι το Διαδίκτυο.

Η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά της Ευρώπης από πλευράς πληθυσμού.

Σήμερα, στη Ρωσία κυριαρχεί η μηχανή αναζήτησης Yandex, η οποία κατέχει μερίδιο της τάξης του 62% της αγοράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, η κίνηση της Rostelecom στοχεύει στην αύξηση του κυβερνητικού ελέγχου στο χώρο του διαδικτύου.

Ηδη, κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει εκδώσει μια «μαύρη λίστα» με ιστοσελίδες στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η μηχανή αναζήτησης θα αποτελέσει την αρχική σελίδα περιήγησης στο διαδίκτυο στους κρατικούς οργανισμούς της χώρας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας, το πρόγραμμα για το σχεδιασμό και τη δημιουργία της μηχανής αναζήτησης έχει κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια.

Υπολογίζεται ότι η μηχανή θα είναι έτοιμη για χρήση το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Vedomosti, έχουν καταχωρηθεί στη μηχανή αναζήτησης πληροφορίες από περίπου τις μισές ενεργές διαδικτυακά ρωσικές ιστοσελίδες.


ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου