Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνόφωνοι Κρήτες, διαφυλάττουν ελληνισμό, κάπου στη… Συρία! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Έχουν γραφτεί πολλά για “ξεχασμένους Ελληνες” απανταχού της γης.

 Για Ελληνες που για διάφορους λόγους και αιτίες, αποκόπηκαν από την μητροπολιτική Ελλάδα. 
Μια περίπτωση είναι και οι Ελληνόφωνοι Κρητικοί της Συρίας. 
Ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ στα τέλη του 19ου αιώνα, τους “εξόρισε” στη Συρία, γιατί παρότι μουσουλμάνοι (εξισλαμισθέντες πιθανόν από παιδομάζωμα), συνεργάζονταν με τους Χριστιανούς, εναντίον των τούρκων . Αυτοί όμως, όχι μόνο κρατούν την γλώσσα έθιμα και παραδόσεις, αλλά ακόμα και σήμερα δηλώνουν 

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ.
Διωγμένοι από τον τόπο τους μοιράστηκαν μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Σήμερα περίπου 7000 ζουν στο Λίβανο και 3000 στο χωριό Χαμιντιέ στη Συρία. Το χωριό βρίσκεται στην παράκτια ζώνη λίγα χλμ από τα σύνορα με το Λίβανο. 



Χαρακτηριστικά λένε. “μας χώρισαν μια φορά από τους συγγενείς μας, κι άλλη μία τα σύνορα Λιβάνου – Συρίας”.

Ποια δύναμη κρατά άσβηστη την γλώσσα σε ξένο περιβάλλον;

Ποια δύναμη κάνει αυτούς τους ανθρώπους μετά από 5 τουλάχιστον γενεέςμ να παραμένουν και να δηλώνουν Κρήτες;


Φυσικά δε θα αναρωτηθούμε, τι κάνει το “ελληνικό κράτος” για αυτούς τους ανθρώπους. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να είχε κάνει, θα ήταν να παρέχει βιβλία και δασκάλους. 

Αλλά όπως γνωρίζετε, βιβλία πλέον δεν υπάρχουν ούτε για τα “Ελληνόπουλα της Ελλάδος”, πόσο μάλλον για Έλληνες του εξωτερικού…

Στο βίντεο που ακολουθεί, δείτε ένα παλιό, αλλά εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μανωλεσάκη που ταξίδεψε στο χωριό… και το ΑΝΤΑΜΩΜΑ των Συρο-κρητικών με Κρήτες στο νησί…






Σε αυτούς τους ΛΕΒΕΝΤΕΣ, το “κράτος” δε δίνει άδεια παραμονής τη στιγμή που κάθε καρυδιάς καρύδι εισβάλει λαθραία… 
Κουράγιο ΛΕΒΕΝΤΕΣ, μάλλον είστε σε αποστολή σε εκείνα τα μέρη…



ΣΧΟΛΙΟ: 

Κρητικοί μουσουλμάνοι της Συρίας.


Όλα αυτά που ακούγονται για Κρήτες συνεργάτες των τούρκων ,και φωτογραφίζουν τους Κρητικούς της Συρίας και του Λιβάνου.. είναι απλά προπαγάνδα ,ανθελλήνων πολιτικών και παραποίησης της πραγματικότητας.

Οι Σύρο- Κρητικοί ήταν οι πρώτη αγωνιστές εναντίων των τούρκων με το όνομα «Καλησπέριδες» και το μοναδικό τους έγκλημα είναι ότι είχαν ασπασθεί τον Μουσουλμανισμό.

Το 1892 & το 1897 όντως ο Αλ Χαμίτδ ξεσπίτωσε και ξερίζωσε τις οικογένειες τους από την Κρήτη εις ένδειξη εκδίκησης και τους μετέφερε σαν σκλάβους στη Λιβύη και στην συνέχεια στα παράλια της Συρίας…θα πρέπει δε να σας γνωρίσω ότι οι Κρήτες αυτοί δεν μιλούν την τουρκική γλώσσα έως και σήμερα .
Έχω επισκεφθεί την Συρία πάνω από 5 φορές και έχω καταγράψει και βιντεοσκοπήσει την Δαμασκό αλλά και το Χωρίο των Συροκρητικών « HAMIDIE» με συνταρακτικές αφηγήσεις στων συμπατριωτών μου και η έρευνα μου έχει καταγραφεί στην μελέτη της Πετρούλας Τσακαλίδου « Η Ελληνοφωνία στο Λίβανο και τη Συρία από το ΑΠΘ…και μάλιστα χωρίς πολλούς συνεργατες.. πχ μοντερ -ηχολήπτες και σκηνοθέτες (Βλέπε .Μανωλεσάκη) χωρίς να θέλω να προσβάλω την δουλειά του.
Καλό θα είναι λοιπόν να μην αερολογούν ορισμένοι γράφοντας ειρωνικά σχόλια για ανθρώπους που πάνω από 120 χρόνια έχουν στην ψυχή τους την Ελλάδα και την πατρογονική γλώσσα σημαία τους.


Γεώργιος Δ.Μοσκοβίτης
Δημοσιογράφος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου